Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusaaminen on ongelma kaikkialla yhteiskunnassa

Aletaan satavuotiaan Suomen kunniaksi kitkeä kansanvitsaukseksi kasvanutta kiusaamista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juhani Argillander vaati (HS Mielipide 16.6.) opettajia entistä sinnikkäämmin lopettamaan koulukiusaamisen. Kirjoituksesta syntyi mielikuva, että koulut ovat irrallisia saarekkeita, joissa kiusaaminen saa jatkua opettajien sulkiessa silmänsä.

Miksi yhden saarekkeen kiusaamisongelma on nostettu tikun nokkaan, vaikka kiusaamista esiintyy kaikkialla? Kenelle kuuluu lopettaa päiväkotikiusaaminen, nettikiusaaminen, työpaikkakiusaaminen, julkisilla paikoilla kiusaaminen, kotikiusaaminen, naapurikiusaaminen, liikennekiusaaminen ja työtään tekevien ihmisten kiusaaminen?

Kun tappouhkauksia sisältänyt nettikiusaaminen saatiin eräässä koulussa opettajien ja poliisin yhteistyöllä selvitettyä, kiusaajilta tai heidän huoltajiltaan ei tullut uhreille pahoittelua saati anteeksipyyntöä. Erästä vuosia jatkunutta järjestelmällistä kiusaamista käsiteltiin rehtorin kansliassa. Isä ja äiti eivät puuttuneet kiusaajan käytökseen eivätkä siihen, että heidän lapsensa solvasi, nimitteli ja haistatteli asian käsittelyssä viran puolesta mukana ollutta koulun henkilökuntaa.

Miksi vanhempien sallitaan olla puuttumatta lastensa huonoon käytökseen? Kodin kuuluu olla ensisijainen kasvattaja.

Argillander ehdotti, että opettajat käärivät hihansa ja alkavat puuttua kiusaamiseen – ikään kuin siihen ei kaiken aikaa kaikissa kouluissa puututtaisi. Maailman parhaat opettajat tekevät parhaansa. Kiusatun vanhemmille kirjoittajalla on kaksi vaihtoehtoa: ilmoittaa kiusaamisesta poliisille tai etsiä kiusatulle toinen koulu.

On siihen kolmaskin vaihtoehto: satavuotiaan Suomen kunniaksi kansalaiset, lapset ja heidän kasvattajansa, isovanhemmat, sedät, tädit ja serkut sekä jokainen viranomaistaho ryhtyvät kitkemään kaikkialle soluttautunutta viheliäistä vieraslajia, kansanvitsaukseksi kasvanutta kiusaamista. Sen aineksia ovat viha, loukkaava kielenkäyttö, vähättely ja kadehtiminen. Ehkä sinnikkään kitkemisen tuloksena löydämme uudestaan ystävällisyyden, hyvät tavat sekä hyvän tahdon kanssaihmisiämme kohtaan.

Sirkka Lekman

opettaja, rehtori, eläkkeellä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat