Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metrohanke on siirtymässä käsienpesuvaiheeseen

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnasta vastaavat yksiselitteisesti yhtiön hallitus ja sen valitsema toimitusjohtaja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Länsimetron valmistumisen paha viivästyminen tuli yhtiön hallitukselle yllätyksenä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja ei nyt enää edes osaa luvata, aukeaako paljon mainostettu metron jatko-osa vuoden sisällä (Tekniikka & Talous 15.6.). Hallituksen jäsen Kimmo Oila (kok) sanoo, että hänen olonsa on vähän kuin pöllöllä, ja hallituksen jäsen Jyrki Kasvi (vihr) on yhtä ärtynyt tapahtumasta (Länsiväylä 15.6.). Merkillisiä kommentteja miljardiluokan yhtiön hallituksen jäseniltä.

Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo on Espoon teknisen toimen johtaja eli kaupungin kakkosmies, joka nousi tehtäväänsä vuosi sitten. Länsimetro on Espoon ja koko pääkaupunkiseudun suurin menossa oleva rakennushanke. Isotalon ja muun hallituksen tärkein tehtävä on ollut tietää, miten hanke sujuu, mitä yhtiö ja sen toimitusjohtaja tekee ja millaisin välinein hankkeen etenemistä seurataan.

Länsimetron rakennuttajakonsultoinnista vastaa ruotsalainen Sweco, joka on ollut mukana hankkeessa suunnitteluvaiheesta asti. Vastuuta myöhästymisestä onkin nyt alettu sysiä konsultin suuntaan. Metrohanke siirtyy käsienpesuvaiheeseen.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnasta vastaavat yksiselitteisesti yhtiön hallitus ja sen valitsema toimitusjohtaja. Osakeyhtiön keskeisimmät toimijat ovat hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Länsimetro Oy:n hallitus on koottu poliitikoista ja poliittistaustaisista virkamiehistä. Yhdellä hallituksen jäsenellä on elävää maanrakennusalan kokemusta.

Uusi kunnallislaki edellyttää, että kuntien omistamien yhtiöiden hallituksiin on ensi keväästä lukien valittava jäsenet muilla kuin puhtaasti poliittisilla perusteilla. Muutos tulee valitettavan myöhään eikä siis ehdi vaikuttaa Länsimetroon.

Kunnallislain uudet määräykset korostavat vastuuta, joka osakeyhtiön hallituksella on jo nykylakienkin mukaan osakeyhtiön toiminnasta. Se olisi kuntayhtiöihin poliittisesti valittujen jäsentenkin hyvä ymmärtää, ettei käy kuin Primulan johdolle Herkkupaja-projektissa (Kauppalehti 15.6.).

Läntisen metroliikenteen käynnistymistä on markkinoitu kuin kuuta nousevaa. Hanke on vaikuttanut asuntojen ja palvelujen hintoihin huomattavasti, ja sen viivästymisellä on kaikkien arjen hankaluuksien lisäksi myös monia taloudellisia seurauksia.

Suurin on liikenteen viivästymisen ohella se, että hankkeen kokonaiskustannukset ovat räjähtäneet käsiin eli reippaasti toiselle miljardille.

Kaikkien seuraamusten kaatuminen puhtaasti vain veronmaksajien harteille on todennäköistä mutta ei ainakaan osakeyhtiölain hengen mukaista.

Hannu Leinonen

Boardman Advisors

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat