Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaisten on annettava auttaa vammaisten asumishankkeissa

Kunta ei huomioinut omaisten resurssilaskelmia eikä ole tähän mennessä pystynyt löytämään kunnollisia perusteluja tynkäbudjetilleen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nuoremme muutti asuntoryhmään, jonka toteutus täyttää Liisa ja Jari-Matti Vuorion kirjoituksen (HS Mielipide 10.6.) tunnusmerkit. Suunnittelun ja rakentamisen aikainen yhteistyö omaisten ja asukkaan kanssa tuotti merkittävää lisäarvoa rakennuksen toimivuuteen. Tällä on suuri vaikutus investoinnin elinkaareen.

Kunta ei investoinut rakennukseen lainkaan, ainoastaan vuokrasi tontin markkinahintaan. Rahoituksen voi edelleen saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kautta, kuten meidän tapauksessamme (vrt. Mikaela Westergård, HS Mielipide 13.6.).

Omaisyhteistyön edut hankkeen toteutuksessa ovat kiistattomat. On merkillistä, että jos vammaisten asuinoloja halutaan rehellisesti kehittää, kunta ei hyväksy yhteistyöaloitetta vanhemmilta, jotka ovat valmiita panostamaan asiaan.

Yhteistyö kunnan kanssa sujui talon valmistumiseen asti melko hyvin. Asunnon lisäksi tarvitaan riittävät palvelut. Kunta ei huomioinut palveluhankinnassaan omaisten resurssilaskelmia eikä ole tähän mennessä pystynyt löytämään kunnollisia perusteluja tynkäbudjetilleen.

Palveluntuottajaksi päätyi ainoa jäljelle jäänyt toimija, kun kaksi muuta ehdokasta vetäytyi vastuunsa tuntien arvioituaan kunnan palvelubudjetin alimitoitetuksi.

Talon toiminta joutui resurssipulasta johtuvaan kriisiin pian toiminnan käynnistyttyä.

Omaisyhdistys teki kantelun valvontaviranomaisille erittäin vakavista palvelupuutteista ja vaaratilanteista. Palveluntuottaja alkoi pakon edessä kasvattaa hoitajamäärää tämän vuoden alussa. Tätä kirjoitettaessa neuvottelut lisäresursseista ovat kesken.

Katseemme ovat kääntyneet kuntamme päättäjiin ja valvontaviranomaisiin. Elämme toivossa. Todellisella asiakaslähtöisyydellä, avoimuudella sekä omaisten ja asukkaiden ottamisella aidosti mukaan yhteistyöhön vammaisten oikeudet kelvollisiin asumispalveluihin ja ihmisarvoiseen elämään onnistutaan parhaiten toteuttamaan. Sehän on myös kunnan tavoite?

Jorma Syväjärvi

isä, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat