Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömän opettajan ei pidä tehdä töitä ilmaiseksi

Moni työtön sijaisopettaja antautuu hyvää hyvyyttään, tulevaa työtaakkaa helpottaakseen tai painostuksen alaisena sellaiseen suunnittelu- ja valmistelutyöhön, josta tulisi saada korvaus, kirjoittaa luokanopettaja Ville Mankki.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Näin kesäisin moni opettaja jää työttömäksi. Monesti tämä johtuu siitä, että vakinaisessa virkasuhteessa oleva opettaja palaa virkavapaaltaan kesäkuun alussa. Tällöin niin sanottu säästöopettaja jää työttömäksi ja ilman kesän palkkaa, vaikka onkin tehnyt koko talven töitä.

Vaikka työnantajalla onkin täysi oikeus päättää sijaisen määräaikaisuuden pituudesta, tämä herättää aika ajoin moraalista keskustelua siitä, kenelle kesän palkka oikein kuuluu.

Kesäpalkan sijaan suurin epäkohta sijaisena toimivan kohtelussa on kuitenkin se, että työttömäksi jääneitä sijaisopettajia pyritään velvoittamaan kesän aikana työtehtäviin, kuten koululla tapahtuvaan suunnittelu- ja valmistelutyöhön. Se ei tietenkään kuulu työttömälle.

Monissa kunnissa on valitettavasti vakiintunut säästötoimenpide, jossa määräaikaisuuksien alku on siirretty lukuvuoden alusta (1.8.) opetuksen alkuun tai korkeintaan opetuksen alkua edeltävään suunnittelupäivään. Tämä aiheuttaa sijaisopettajille harmaita hiuksia. Moni työtön sijaisopettaja antautuukin hyvää hyvyyttään, tulevaa työtaakkaa helpottaakseen tai sitten painostuksen alaisena sellaiseen suunnittelu- ja valmistelutyöhön, josta tulisi saada korvaus.

Kunnilta ainoa vastuullinen ja tarkoituksenmukainen ratkaisu olisi palkata määräaikaiset sijaisopettajat heti lukuvuoden alusta alkaen. Näin määräaikaisopettajia voisi myös perustellusti velvoittaa yhteissuunnitteluun ja etukäteisvalmisteluun sekä mahdolliseen uuteen työympäristöön tutustumiseen sen sijaan, että opettajat osallistuvat niihin nyt ainoastaan henkilökohtaisin perustein.

On ymmärrettävää, että talkoohengestä luopuminen on erityisesti nuorille opettajille haastavassa työtilanteessa vaikeaa: eihän itsestään heti alkuun halua antaa vastahakoista vaikutelmaa. Työttömänä talkootöihin antautuminen kuitenkin ainoastaan edesauttaa pitämään vallitsevaa, epäkohtia sisältävää säästöopettajakulttuuria yllä: tehdäänhän työ joka tapauksessa – saatiin siitä korvaus tai ei.

Painostettaessa varhaistamaan sijaisopettajien määräaikaisten työsopimusten alkua on sijaisten osattava ja ennen kaikkea uskallettava luopua talkoohengestä ja sisäistettävä, että työttömänä saa olla työtön.

Ville Mankki

luokanopettaja, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat