Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilötunnus ei ole erityisen salainen

Henkilötunnuksen vaihtaminen on huomattavasti hankalampaa kuin tavallisen salasanan, kirjoittaa Sakari Kouti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maijaleena Kupiainen harmitteli (HS.fi/mielipide 15.6.), että perinnönjaon yhteydessä hänen osoitteensa ja henkilötunnuksensa (hetu) on postitettu kymmenille hänelle täysin vieraille ihmisille.

Henkilötunnus loppuosineen ei ole erityisen salainen, vaikka sen tietämällä voikin tehdä kaikenlaista kyseisen henkilön nimissä. Esimerkiksi puhelinoperaattorit ja vakuutusyhtiöt käyttävät sitä yleisesti asiakkaan puhelimessa tunnistamiseen.

Asiakastiedon nettipalvelusta on voinut vuosia ostaa täydellisiä nimiä, kotiosoitteita ja henkilötunnuksia sadoistatuhansista suomalaisista osana yhtiöiden ja taloyhtiöiden kaupparekisteriotteita. Ne sisältävät hallitusten jäsenten, toimitusjohtajien ja tilintarkastajien tiedot. Laki tosin muuttui runsaat pari vuotta sitten niin, että henkilötunnuksen loppuosaa ei Kaupparekisteristä yleensä enää saa.

Lisäksi henkilötunnuksia käytetään R-kioskilla pakettia noutaessa, kodinkoneliikkeessä kännykkäliittymää ostettaessa, terveydenhuollossa, videovuokraamossa ja edellä mainittujen vakuutusyhtiöiden ja puhelinoperaattorien kanssa. Niinpä Suomessa on varmasti satojatuhansia henkilöitä, jotka pääsevät näkemään aika monien muiden henkilötunnuksen. Pelkkiä henkilötunnuksen loppuosia kerrotaan rutiininomaisesti kauppojen kassoilla, joten kassahenkilön tarvitsee selvittää enää syntymäaika saadakseen koko henkilötunnuksen.

Henkilötunnuksen vaihtaminen on huomattavasti hankalampaa kuin tavallisen salasanan, joten jos tunnus kerran menee toisen ihmisen tietoon, tilanne luultavasti säilyy koko loppuelämän. Perusongelma on, että henkilötunnusta käytetään henkilöllisyyden todistamiseen, johon se ei välttämättä sovellu.

Sakari Kouti

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat