Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meiltä puuttuu virheiden tunnustamisen kulttuuri

Nyt kulttuurimme suosii virheiden piilottelua, joka ei kannusta tekemään aiempaa paremmin, kirjoittaa tekniikan tohtori Kari Koskenhely.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime vuosikymmenten aikana olemme voineet seurata useiden isojen teollisuuden ja teknisten projektien mittavia epäonnistumisia Suomessa: Stora Enson laajeneminen Pohjois-Amerikkaan miljarditappioineen, teollisuuden energiakustannuksia alentava ydinvoimala on vuosikymmenen myöhässä, ja nyt länsimetron käyttöönotto viivästyy hamaan tulevaisuuteen.

Pääsin tieteellisessä konferenssissa vuonna 2004 Kiinassa todistamaan, kuinka valtiovallan edustaja pyysi anteeksi metsänistutusten laiminlyöntiä. Laiminlyönnin seurauksena Kiinan metsäteollisuus oli erittäin riippuvainen kalliista tuontipuusta ja sellusta. Anteeksipyyntöä seurasi toteamus, että virheistä on otettu opiksi. Maassa on käynnistetty mittava bambu- ja eukalyptusmetsien istutusohjelma.

Nykyään useiden paperilajien valmistus on kasvanut voimakkaasti Kiinassa. Muun muassa Kiinan rikkain nainen on metsäfirman omistaja. Ehkä virheiden tunnustamien ja opiksi ottaminen ovat tuottaneet tulosta osana Kiinan teknistä kehittymistä ja talouskasvua?

Voisimme siis ottaa oppia kiinalaisesta virheiden tunnustamisen kulttuurista ja niistä oppimisesta. Erityisesti johtoasemissa olevat ihmiset toimivat esimerkkeinä muille. Päättävä vastuunkantaja voisi joskus lausua julkisesti: ”Teimme virheen kustannusten ja riskien arvioinnissa, mutta otamme opiksi ja teemme paremmin. Pyydän anteeksi virhettä.” Tällöin ihmiset sitoutuisivat uusiin muutoksiin ja tavoitteisiin paremmin ja uudella innolla.

Kenenkään päättäjän ei tarvitse yhdestä virheestä erota, jos ei ole syyllistynyt törkeään huolimattomuuteen. Nyt kulttuurimme suosii virheiden piilottelua, joka ei kannusta tekemään aiempaa paremmin.

Kari Koskenhely

tekniikan tohtori, Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat