Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

A-oluen siirtoa kauppoihin vastustetaan perusteettomilla uhkakuvilla

Kuluttajatutkimukset eivät tue väitettä, että kulutus siirtyisi automaattisesti kohti vahvempia oluita, kirjoittaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja Pekka Puska maalasi (HS.fi/mielipide 16.6.) uhkakuvia uuden alkoholilain tulevista vaikutuksista. Puska syytti päättäjiä virheellisistä väittämistä ja perusti oman arvionsa uhkakuvien varaan.

Suomessa kulutetusta nelosoluesta kaksi kolmasosaa on hankittu ulkomailta, pääasiassa Virosta. Pellervon taloustutkimus teki muutama vuosi sitten arvion siitä, että nelosoluen tuonti ruokakauppaan ja täten kilpailun lisääminen kotimarkkinoilla vähentää oluen matkustajatuontia puolella ja lisää valtion verotuloja noin 50 miljoonaa euroa.

THL:n puhelinhaastattelun mukaan vain kolmannes matkustajatuonnista on Suomessa valmistettua. Suomessa oluen markkina on pienentynyt noin 50 miljoonaa litraa, ja samaan aikaan vastaavan kokoinen kasvu on nähty Virossa. Kymmenen vuoden aikana panimoalan suorat työpaikat ovat vähentyneet noin tuhannella. Kyse on myös kotimaisten työpaikkojen tulevaisuudesta ja niiden kautta koituvista verotuloista ja muusta hyvinvoinnista yhteiskunnalle.

Alko on hallituksen linjausten vuoksi ollut huolissaan väkevien juomien ja viinien vähentyvästä myynnistä, kun vahva olut ja lonkero saadaan ruokakaupasta. Puskan väite siitä, että juomakulttuuri väkevöityy, ei siis pidä paikkaansa. Alkoholinkulutus päinvastoin siirtyy miedompiin juomiin. Kuluttajatutkimuksetkaan eivät tue väitettä, että kulutus automaattisesti siirtyisi kohti vahvempia oluita. Tilanne on sama myös ravintoloissa, joissa keskiolut edelleen elää ja voi hyvin, vaikka vahvemmatkin vaihtoehdot ovat saatavilla.

Suomessa alkoholin ravintolakulutus on läntisen Euroopan vähäisintä. Näin siitä huolimatta, että meillä valtion monopoli on rajannut vähittäiskauppaa. Vähittäismyynnin rajoittaminen ei siis ole ravintolakulutusta lisäävä tekijä, eikä vähittäismyyntiin tehtävät myynnin liennytykset vähennä anniskelua. Tavoite on ravintolakulutuksen kasvattaminen kotikulutuksen kustannuksella, ja tähän päästään keventämällä ravintoloitsijan kustannuksia ja verotaakkaa.

Alkoholijuomien saatavuuden lisääminen ei automaattisesti lisää kulutusta. Esimerkiksi Tanskassa vapautettiin mainontaa ja purettiin markkinoita jäykistävä tarjouspakkokäytäntö kymmenen vuotta sitten, ja alkoholin kulutus jatkoi laskuaan. Tanskassa myös olutverotusta laskettiin, ja kulutus siirtyi odotetusti rajakaupasta kotimarkkinoille. Suomessa tuli vuodenvaihteessa voimaan uusi liikeaikalaki, joka toi mukavasti lisätunteja myös alkoholimyyntiin. Tästä huolimatta lonkeron, siiderin ja oluen myynti väheni.

Puskan mukaan uudistukset lisäävät nuorten alkoholinkulutusta. Nuorten alkoholinkulutus on koko 2000-luvun ajan vähentynyt Suomessa. Kyse on merkittävästä kulttuurisesta muutoksesta. Päivittäistavarakaupalla on tehokas ikärajavalvonta, mutta se ei yksin riitä selittämään muutosta. Erilaiset long drink -juomat ovat jo nyt ruokakaupan myynnissä – niiden pitää vain olla käymisteitse valmistettuja.

Yksi Puskan väitteistä on täysin vailla pohjaa. Väite alkoholin aiheuttamien kuolemantapausten lisääntymisestä on toistettu mantra, jonka laskentakaaviota tai taustamuuttujia ei jostain syystä kerrota julkisuuteen. Miksi?

Uuden alkoholilain muutokset ovat maltillisia ja kaikkea muuta kuin vallankumouksellisia. Tämän pienempiä vapauttavia askeleita ei hallitus juuri olisi voinut enää ottaa. Hallituksen alkoholilakiin liittyvät linjaukset ovat tasapainoinen kokonaisuus.

Elina Ussa

toimitusjohtaja

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat