Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärsin toistuvasta työuupumuksesta – sitäkin kuormittavampaa on syyllistävä työnantaja

Työnantajan suhtautuminen on raskaampaa kuin itse uupumus, kirjoitetaan HS:n mielipiteessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Emokarhu (HS.fi/mielipide 5.6.) kertoi puolisostaan, jolle on toistuvan työuupumuksen yhteydessä tuputettu lääkitystä sairausloman ehtona. Tällainen toiminta vaikuttaa kyseenalaiselta. Valitettavaa on myös, että Kelan kuntoutuspsykoterapia tulee liian kalliiksi monelle.

Olen kärsinyt toistuvasta työuupumuksesta. Kokemukseni terveydenhuollon ammattihenkilöistä on ollut myönteinen. Olen saanut keskusteluapua. Työolojen ongelmallisuus ymmärrettiin alusta asti, eikä lääkitystä ole ehdotettu. Olen saanut sairauslomaa, kun olen pitänyt sitä tarpeellisena.

Ongelmana on ollut työnantajan suhtautuminen. Pyysin työkuormaan ensimmäisen kerran helpotusta jo ennen kuin uupumuskierre alkoi. Pyyntööni ei reagoitu. Koko työyhteisö on kuormittunut, ja sairauslomia on paljon. Silti uupumusta pidetään vain minun ongelmanani.

Kerran minulle todettiin, että minun pitäisi oppia sanomaan ei – vaikka olin juuri vääntänyt rautalangasta, että työkuormaa on kevennettävä, ja toimittanut lääkärinlausunnon asiasta. Tilanne on siis saanut surkuhupaisiakin piirteitä.

Työterveysneuvotteluja on ollut useita. Työnantaja ei kuitenkaan välittänyt työterveyshuollon näkemyksistä vaan halusi viidennen kolmikantaneuvottelun. Työterveyshuolto on nyt neuvoton ja turhautunut. Se on voinut vain kirjoittaa pidempiä sairauslomia.

Työsuojelu alkoi kiinnostua tilanteestani ja puuttui siihen. Ilman tulosta.

Olen keskustellut useiden työterveyshuollon ammattilaisten kanssa. Näyttää siltä, että ongelmani ei ole ainutlaatuinen. Työnantajien suhtautumisessa on laajemminkin parantamisen varaa. Työnantaja haluaa toimittaa uupuneen työntekijän ”korjattavaksi” työterveyshuoltoon, mutta ei suostu muuttamaan mitään työntekijän työoloissa.

Usein on kritisoitu lääkäreitä, jotka kirjoittavat työuupumuksen vuoksi pitkiä sairauslomia. Mutta mitkä ovat vaihtoehdot esimerkiksi minun tilanteessani, jos työnantaja ei tee tarvittavia muutoksia työoloihin?

Tällaisessa tilanteessa työ ei kuntouta, vaan se vaarantaa vakavasti työntekijän terveyden. Minulle on myös kerrottu, että työterveyslääkärit eivät voi aina todeta kantaansa suoraan, koska työnantajaa – eli maksavaa asiakasta – ei voi suututtaa.

Toistuva uupuminen työssä on kuluttavaa. Työnantajan syyllistävä suhtautuminen on ollut kuormittavampaa kuin itse työuupumus. Pelkään, että olen jo saanut pysyviä vaurioita. Paineensietokykyni on huonontunut jokaisen uupumisen seurauksena.

Yrityksistä huolimatta en ole onnistunut saamaan uutta työpaikkaa. Työnhaku vaatii voimavaroja, joita ei nyt oikein ole. Jostakin toimeentulo on kuitenkin saatava. Ehkä toimeentuloni lähde on kohta työkyvyttömyyseläke.

Nimimerkki Kohta eläkkeelle?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat