Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unettomuuden hoito vaatii muutakin kuin lääkettä

Nukahtamislääke voi muuttua unettomuutta ylläpitäväksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkillä ”Kolme vanhaa omaishoitajaa” kirjoittaneet omaishoitajat epäilivät, että he ja heidän potilaansa ovat joutuneet laillisen kidutuksen kohteeksi (HS Mielipide 13.6.). Tuntematta tapauksia lääkärinä huomio kiinnittyi muutamaan valitettavan yleiseen ongelmaan.

Lukijalle syntyy mielikuva, että lääkkeiden käyttöä ja unihäiriöiden hoitoa ei ole käyty riittävästi läpi lääkkeitä määrättäessä, tai tiedon kulku potilaan ja lääkärin välillä on jostain muusta syystä katkennut.

Kirjoituksessa annetaan ymmärtää, että unihäiriöt johtuvat kivuista. Kipuja unilääkkeet eivät vie pois. Parasta ja ensisijaista hoitoa on aina unettomuutta aiheuttavien tekijöiden korjaaminen. Jos unettomuus johtuu kivuista, hoidetaan kipuja, ei nukahtamista. Jos valvominen johtuu muistisairaudesta, pyritään ensin tehostamaan sairauden hoitoa.

Jos lääkehoitoon päädytään, ensisijaisesti suositeltavia ovat lääkkeet, jotka eivät aiheuta riippuvuutta tai joiden pitkäaikainen käyttö ei aiheuta ongelmia. Erittäin tärkeää on unihäiriöitä aiheuttavien ja ylläpitävien käyttäytymismallien tunnistaminen ja korjaaminen.

Unilääkkeillä, joilla yleisimmin tarkoitetaan bentsodiatsepiinin johdoksia, on unettomuuden hoidossa oma mutta kapea paikkansa. Ne menettävät tehoaan nopeasti jättäen jälkeensä lääkehaitat, kuten juuri riippuvuuden. Tällöin nukahtamislääke muuttuukin unettomuutta ylläpitäväksi. Jos lääkettä ei ota, vieroitusoireet pitävät huolen siitä, ettei nukahtaminen onnistu.

Iäkkäillä oman ongelmansa tuo aineenvaihdunnan hidastuminen. Tarkoitus kuitenkin olisi, ettei kemiallisilla ratkaisuilla sidota ihmistä myös päiväksi sänkyynsä ja ettei lääkitys tahattomasti pahentaisi muistisairautta, aiheuttaisi muuta sekavuutta tai altistaisi kaatumisille.

Jos iäkkäänkin kanssa kuitenkin päädytään tilanteeseen, jossa ainoaksi ratkaisuksi jää nukahtamislääkkeiden pitkäaikainen käyttö, kannattaa unettomuuden hoito ehdottomasti keskittää mahdollisuuksien mukaan yhteen paikkaan. Lääkärin joskus vaihtuessa kelpo tapa väistää reseptin uusimiskiellot lienee perusteellisen keskustelun jälkeen merkitä reseptiin, että pitkäaikaisesta käytöstä on yhdessä sovittu.

Valtteri Suonmaa

yleislääkäri, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat