Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio eristää majakat yleisöltä

Pitkällä aikavälillä majakat voivat säilyä vain matkailun avulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on jäljellä alle 20 miehitetyksi rakennettua vanhaa majakkaa, jotka harvinaisina kohteina tulisi pitää yleisön saavutettavissa. Valtio kuitenkin rajoittaa päätöksillään yleisön pääsyä majakoille. Ratkaiseva linjapäätös tehtiin toukokuussa, kun valtio päätti laittaa Kristiinankaupungissa sijaitsevan Yttergrundin luonnonkauniin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan majakkasaaren myyntiin.

Senaatti-kiinteistöt myy Yttergrundin runsaan 14 hehtaarin majakkasaarta rakennuksineen tarjouskilpailulla. Majakkasaaren pihapiiri on ollut yhdistysten käytössä ja yleisölle avoimena, mutta siitä huolimatta saarta ei ole tarjottu Kristiinankaupungille, eikä myynti-ilmoituksessa pyydetä suunnitelmaa majakkasaaren tulevasta käytöstä.

Metsähallitus hallinnoi maita ja tukee majakkamatkailua monella muulla majakkasaarella. Miksei Yttergrundilla?

Kun majakan pihapiiri rakennuksineen myydään yksityiselle omistajalle, valtion hallintaan jäävän majakan alue ei kuulu enää jokamiehenoikeuden piiriin, vaan se voidaan sulkea. Näin ollen Yttergrundin majakka eristetään yleisöltä.

Seuramme, Suomen Majakkaseura, on lähettänyt myyntiä vastustavan kannanottonsa valtion viranomaisille. Vaikka Majakkaseurasta on kehittynyt vuosien varrella arvostettu organisaatio, jonka asiantuntemukseen on luotettu, valtio ei pyytänyt seuralta lausuntoa majakkasaaren myynnistä.

Liikenneviraston muuttuneiden turvallisuusmääräysten vuoksi Yttergrundin majakan sisätilat on jo aiemmin suljettu yleisöltä, mikä onkin tehnyt myyntiaikeet mahdollisiksi. Samasta syystä valtio päätti äskettäin luopua Merenkurkussa sijaitsevan ”Eiffel-majakan” eli Valassaarten majakan kunnostamisesta. Majakasta ei viraston mukaan saa yleisölle turvallista.

Muualla maailmassa majakoiden turvallisuusasiat eivät yleensä ole yhtä hyvällä mallilla kuin Suomessa. Silti majakat pidetään auki, ja ne ovat hyvin suosittuja matkailukohteita.

Esimerkit maailmalta kertovat, että pitkällä aikavälillä majakat voivat säilyä vain matkailun avulla. Pohjanmaalla alkanut majakoiden hylkäämiseen johtava kehitys tulee kääntää majakoiden säilyttämiseksi ja hyödyntämiseksi. Moni majakka kukoistaa talkootyöllä ja rikastuttaa matkailua.

Pekka Väisänen

Angela Eriksson

Pasi Bergman

Suomen Majakkaseuran

puheenjohtajat 2003–2016

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat