Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemikaalit voivat sairastuttaa pysyvästi

Harmittomien ja turvallisten kemikaalien olemassaolon kyseenalaistaminen ei ole turhaa hysterisointia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kemikaaliasiantuntija Anja Nystén toi esiin (HS Torstai 16.6.) tärkeää tietoa arjen kemikaaleista ja ihmisten turhasta kemikaalien käytöstä. Nystén on myös tehnyt pitkään arvokasta työtä kuluttajien kemikaalitietouden lisäämiseksi ja puolustanut kuluttajien sekä ympäristön näkökulmaa monissa kemikaaliasioissa.

Nystén leimasi kuitenkin liiallisen kemikaaleista huolestumisen ja somekohuilun turhaksi hysteriaksi. Tämän vuoksi jutusta välittyi hieman huoleton mielikuva, että olisi myös olemassa turvallisia ja harmittomia kemikaaleja. Onko sellaisia todella?

Joidenkin kemikaalien vaikutukset näkyvät vasta pitkien aikojen kuluttua. Nykyiset kemikaalit eivät ole välttämättä yhtään aiempia turvallisempia huolimatta EU:n kemikaali- eli Reach-asetuksesta. Euroopan kemikaaliviraston tehtävänä on terveyden ja ympäristön suojelun ohella ylläpitää EU:n kemianteollisuuden kilpailukykyä, mikä tekee toiminnasta ristiriitaista.

Jutussa mainitsematta jäivät monen elämää haittaavat ja häiritsevät hajustekemikaalit. Hajusteista suurin osa ärsyttää hengitysteitä, ja ne ovat ympäristölle haitallisia.

Hajusteteollisuus säätelee toimintaansa itsenäisesti, eikä mikään viranomainen toistaiseksi suojele suomalaisia hajustekemikaalien terveyshaitoilta. Allergia- ja astmaliitto on arvioinut, että suomalaisista jopa 10–40 prosenttia kärsii tuoksuyliherkkyydestä.

Harmittomien ja turvallisten kemikaalien olemassaolon kyseenalaistaminen ei ole turhaa hysterisointia. Yhä useampi meistä sairastuu sisäilmasairauteen sairaissa rakennuksissa, kuten homeisissa kouluissa ja päiväkodeissa, ja osa sairastuu sen liitännäissairauteen, monikemikaaliyliherkkyyteen (Multiple Chemical Sensitivity, MCS).

Oireita aiheuttamaan ei silloin tarvita enää sisäilmaongelmaista rakennusta, vaan erilaiset kemikaalit, kuten toisten ihmisten käyttämät hajuvedet ja tuoksuvat pyykinpesuaineet, laukaisevat pahoja oireita. Pahimmillaan sairaus rajoittaa elämää niin paljon, että se estää työskentelyn ja asioimisen kodin ulkopuolella.

Milla Laatikainen

opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat