Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon EM-kisoissa ei ole tarpeeksi huomioitu ekologisia näkökulmia

Huolestuttavinta on otteluohjelman aiheuttama runsas matkustaminen, kirjoittaa liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija Ilmari Eskola.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat julkaisi kesäkuun alkupuolella urheilusivuillaan tietopaketin jalkapallon EM-kisoista. Tuolloin huomioni kiinnittyi erityisesti siihen, miten oudolla tavalla joukkueiden ottelut oli isäntäkaupunkeihin sijoiteltu.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet on pitkälti sivuutettu turnauksen organisointivaiheessa. Alkulohko-otteluiden asettelu näyttää äkkiseltään tapahtuneen ilman sen kummempia systemaattisia suunnitelmia. Esimerkiksi Bretagnen alueella leireilevä Albanian joukkue aloitti kisaurakkansa Ranskan pohjoisrajan tuntumasta Lensistä, josta se siirtyi Välimeren rannalle Marseilleen. Viimeisen lohkopelinsä albaanit taas pelaavat Keski-Ranskan Lyonissa. Samantyylisiä tapauksia on Ranskan kisoissa useita. Huolestuttavin asia ei niinkään ole se, että jotkut joutuvat matkustamaan huomattavasti enemmän kuin toiset, vaan nimenomaan otteluohjelmien aiheuttamat matkustuksen kasvupiikit.

Uskoisin, että pientä ekologista silmää käyttämällä joukkueiden kilometrimäärien keskiarvoa saataisiin pudotettua melko runsaasti nykyisestä. Olisiko täysin hullu idea keskittää esimerkiksi lohkokohtaiset pelit mahdollisimman lähekkäisiin kaupunkeihin? Tällöin pelaajat ja valmentajat saisivat rutkasti lisäaikaa rauhalliseen valmistautumiseen ja fanit säästyisivät pitkiltä ja kalliilta siirtymiltä. Siinä sivussa bussimatkoista ja lennoista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt vähenisivät huomattavasti.

Toki nykyiselle ottelujaolle voidaan järkeilemällä löytää muutamia suhteellisen hyviä perusteluita. Isäntäkaupungit vaikuttaisivat olevan jaettu stadioneiden kapasiteettien mukaan. Kun ottelut myydään loppuun lähes takuuvarmasti, totta kai kannattaa valita ne areenat, joiden tuottavuus on paras mahdollinen. Järjestäjätahot haluavat varmasti myös viedä joukkueita näytille eri kaupunkeihin, jotta paikallisilla olisi enemmän valinnanvaraa ja jotta tunnelma kaikilla paikkakunnilla tuntuisi tarpeeksi kansainväliseltä. Itse joukkueille rasite ei välttämättä ole aivan kuvitellun suuruinen, sillä valtaosa pelaajista ja taustadelegaatioista on tottunut matkustelemaan ammattinsa vuoksi.

Olivat perustelut mitkä tahansa, toivon silti entistä enemmän painotusta ympäristö- ja ilmastoasioihin niin jalkapallon saralla kuin yleisemminkin urheilumaailmassa. Brasiliassa nousi jo taannoin kalabaliikki jokisuistojen saastumisesta, mutta täysin toinen luku ovat kuuden vuoden päässä häämöttävät MM-kisat Qatarissa. Jo pelkkä puhe ilmastoiduista stadioneista aiheuttaa kylmiä väreitä.

Korruptiokohuissa ryvettyneellä Fifalla ja sen pikkuveljellä Uefalla olisi molemmilla nyt todellinen näytön paikka. Maineen puhdistamisen voi aloittaa ilmastopoliittisin keinoin. Toiminnan muokkaaminen ekologisemmaksi on nyt kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla vähintäänkin trendikästä – ja samalla myös todella tarpeellista.

Ilmari Eskola

opiskelija, liikunnan yhteiskuntatieteet

Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat