Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan pidennystä vähätellään turhaan

Työajan ja palkkauksen vaikutukset kannattavuuteen tunnetaan parhaiten yrityksissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kilpailukykysopimuksen mukaisesti työaikaa pidennettiin kuusi minuuttia päivässä eli 24 tuntia vuodessa. Tätä työajan pidennystä on yleisessä keskustelussa vähätelty.

Totta on, ettei kuudessa minuutissa ehdi tehdä juuri mitään. Yhden ihmisen työajassa sillä ei olekaan juuri merkitystä.

Mutta jos lasketaan esimerkiksi kymmenen hengen yrityksessä lisääntyvää työaikaa, niin puhutaan jo tunnin pidennyksestä päivässä eli 20 tunnista kuukaudessa. Tällaisella pidennyksellä on jo merkittävä vaikutus yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen, mikäli se kyetään hyödyntämään täysimääräisesti.

Ehdotus yleisestä kuuden tunnin työpäivästä on sen sijaan aivan absurdi. Esimerkiksi palvelualan pk-yritys menettäisi liikevaihdostaan kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa. Asiakkaalta kun ei voi laskuttaa enempää tunteja kuin työtä on tehty.

Ruotsissa menestyksellä kuuden tunnin työpäivään siirtynyt autojen huoltoliike voi sen sijaan hyötyä siitä, että raskasta työtä tehdään tehokkaammin lyhyemmässä ajassa. Joissain erityistapauksissa tätä siis voisi hyödyntää.

Jokaisessa yrityksessä on erilaiset prosessit ja erilainen henkilökunta.

Se mikä sopii yhteen työpaikkaan, ei sovi välttämättä toiseen. Työajan ja palkkauksen vaikutukset kannattavuuteen tunnetaan parhaiten yrityksissä. Kaikille aloille ja kaikkiin yrityksiin sopivaa työaikamallia ei nykyisin ole mahdollista laatia.

Siksi paikallinen sopiminen pitäisi mahdollisimman nopeasti saada voimaan. On vahingollista, että työmarkkinajärjestöt sopivat järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden asioista, vaikka ne eivät heitä edusta.

Hallituksen tulee edistää paikallista sopimista ohjelmansa mukaisesti.

Carita Orlando

puheenjohtaja

Pääkaupunkiseudun Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat