Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Vesiputoustalon edusta ei kelvannut teatteritalon paikaksi?

Espoon päättäjät pyörsivät yllättäen aikaisemman päätöksensä rakentaa teatteri sille valmiiksi kaavoitetulle paikalle. Perustelut olivat puutteelliset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti kesäkuun alussa kaupunginteatterin tilojen sijoittamisesta maan alle kulttuurikeskuksen yhteyteen.

Tämän kerrottiin olevan teatterin kannalta parempi ratkaisu kuin teatteritalon rakentaminen Vesiputoustalon edustalle. Ratkaisun sanottiin tukevan Tapiolan keskustan elinvoimaisuutta. Lisäksi se on sopusoinnussa kulttuuriympäristön kanssa ja kokonaisuutena taloudellisesti edullisempi.

Samat perustelut olisi yhtä hyvin tai paremminkin synergia- ja yhteistyöetuineen voitu esittää myös Vesiputoustalo-vaihtoehdolle.

Perusteluissa puollettiin tarkoitushakuisesti vain kulttuurikeskusvaihtoehtoa. Perustelut olivat osin harhaanjohtavia ja ristiriitaisia.

Rakentamiskustannuksia ei esitetty asianmukaisesti, eivätkä ne anna luotettavaa kuvaa eri vaihtoehdoista. Täsmällinen tieto on vain tilojen kerrosneliömetreistä.

Toimintakustannukset taas oli laskettu virheellisesti. Esimerkiksi vuokrakulut kulttuurikeskuksessa saatiin kolmasosan todellisia pienemmiksi, kun osa neliöistä jätettiin ottamatta huomioon. Oikein laskettuina toimintakulut olisivat olleet kummassakin vaihtoehdossa kutakuinkin samat.

Kulttuurikeskuksen suojeluhakemus jätettiin huomiotta, ja väitettiin, ettei sellaista ole edes tehty. Kulttuurikeskuksen suunnittelijan, professori Arto Sipisen kielteinen kanta sivuutettiin.

Perusteluissa ei tuotu esiin edes teatterin toiminnasta vastaavan teatterisäätiön hallituksen eikä sen valtuuskunnan kannanottoja Vesiputoustalo-vaihtoehdon puolesta. Teatterin kannatusyhdistyksen, Suur-Tapiolan asukasfoorumin ja espoolaistaiteilijoiden näkemykset sekä noin 8 000 espoolaisen allekirjoittama adressi teatteritalon puolesta jäivät myös huomiotta.

Päätöksenteon pohjaksi tehdyn esittelyn pitäisi perustua tosiasioihin sekä olla objektiivista ja luotettavaa. Sitä varten on olemassa esittelijän vastuu ja valmistelijoiden virkavastuu, mihin päätöksiä tehdessä yleensä voidaan luottaa.

Miksi päättäjät yllättäen pyörsivät aikaisemman päätöksensä rakentaa teatteri sille valmiiksi kaavoitetulle, edustavalle ja vetovoimaiselle paikalle?

Päätös lykkää teatteritilojen valmistumisen pitkälle 2020-luvulle ja heikentää teatterin toiminta- ja kehittämismahdollisuuksia pysyvästi.

Eila Uotila

varatuomari

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen varapuheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat