Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivallan uhrin saama apu on vähäistä

Tilanteita ratkotaan menetelmin, jotka eivät sovellu lähisuhdeväkivaltatapauksiin, kirjoittaa nimimerkki Toinen yksinäinen pärjääjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Yksinäinen pärjääjä kuvasi (HS.fi/mielipide 3.6.) osuvasti lähisuhdeväkivaltaa kohdanneiden – erityisesti perheellisten – tukipalveluissa olevia puutteita. Minulla on paljolti samanlaisia kokemuksia, joskin tapaukseeni on liittynyt henkisen väkivallan ohella myös fyysistä väkivaltaa.

Useita vuosia kestäneen kamppailuni aikana olen huomannut, että auttamisjärjestelmässämme on suuria aukkoja väkivaltaisesta suhteesta irtautumisen ja selviytymisen tukemisessa. Todellinen apu jää vähäiseksi, kun eri osapuolten huomioiminen pakotetaan puolueettomuuden muotiin. Tilanteita ratkotaan menetelmin, jotka eivät sovellu lähisuhdeväkivaltatapauksiin. Kantaa tunnutaan otettavan lähinnä eri oikeusasteissa, joihin eteneminen ei liene kenenkään toivelistalla.

Osa persoonallisuustyypeistä älähtää tultuaan arvostelluksi. Myös puolison halu päättää ihmissuhde koetaan uhkaksi ja eripuran ilmaukseksi. Tällainen dynamiikka johtaa lähes väistämättä siihen, että viranomaisten eteen asettuu näkökulmiltaan toisistaan kaukana oleva ”taistelupari”. Mikäli perhetyön ammattilaiset lähestyvät näitä pariskuntia systeemisen ajattelun näkökulmasta, molempien vastuuta ja osallisuutta painottaen, ollaan herkästi lähtöruudussa.

Väkivaltatyön osaamisessa on vielä paljon parannettavaa, erityisesti perhepalveluiden piirissä. Me yksinäiset pärjääjät tiedämme, ettei ole mitään mieltä vastuuttaa alistettua osapuolta: alistetun itsetunto on jo pohjalukemissa, eikä taida edes olla sellaista syytöstä, jota hän ei olisi jo kuullut.

Jo perusrakenteiltaan uuvuttavissa tilanteissa kamppailevat ja väkivaltaa kohdanneet jäävät edelleen kovin yksin. Väärin tekeminen loppuu heidän kohdallaan vain harvoin eroon. Joskus on pakko kyetä asettumaan heikomman puolelle. Näin tekemällä annettaisiin se viesti, jonka lähisuhdeväkivallasta eroon pyristelevät oikeasti ansaitsisivat: Apua on tarjolla. Enää et ole yksin.

Toinen yksinäinen pärjääjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat