Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten syrjäytymisriski voi lisääntyä, jos valinnanvapaus ulotetaan kouluterveyteen

Vaarana on, että lapset ja nuoret jäävät liian pitkään ilman apua, jos koulu- tai opiskeluterveydenhuollon kokonaisvastuu puuttuu ja palvelujen saanti monimutkaistuu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta selvittäneen työryhmän raportissa (31.5.) kunnallinen koulu- ja opiskeluterveydenhuolto määritellään asiakkaan valinnanvapauden piiriin.

Kuka silloin kantaisi kokonaisvastuun koululaisten ja opiskelijoiden terveyspalveluista? Kuka huomaisi väliinputoajat tai ne, jotka tarvitsisivat palveluja mutta eivät osaa haluta niitä?

Miten koulu tai sosiaalihuolto hallitsisi tilanteen, jos koululaisilla ja opiskelijoilla on eri palveluntarjoajia? Kuka olisi asiantuntija yhteisöllisen opiskeluterveyden edistämisessä? Ja kuka olisi ensilinjassa kuulemassa koululaisen tai opiskelijan murheita?

Ehdotuksessa peruskoululaisen, lukiolaisen, ammatillisen oppilaitoksen opiskelijan tai korkeakoulun opiskelijan on koulu- tai opiskeluterveydenhuollon palveluita saadakseen valittava palveluntuottaja saatuaan sosiaali- ja terveyskeskuksesta lähetteen tai palveluohjauksen. Nykyisin järjestämisvastuussa on oppilaitoksen sijaintikunta.

Suunnitelma tuottaa suorastaan absurdeja skenaarioita. Esimerkiksi koulukiusaamista koskevissa tapauksissa koulu- tai opiskeluterveydenhuolto selvittelee poissaoloja ja fyysisiä tai psyykkisiä oireiluja. Apua tarvitsevat sekä kiusatut että kiusaajat.

Tilanteiden käsittely on monimutkaista, kun kootaan eri osapuolet yhteen. Valinnanvapauden toteutuessa tämä vaikeutuisi entisestään, kun kullakin osapuolella saattaisi olla eri palveluntarjoaja, jota vielä voisi vaihtaa puolen vuoden välein.

Onko työryhmällä ollut riittävästi tietoa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lainsäädännöstä, toiminnasta ja toimintaympäristöstä? Fyysisen terveydenhoidon lisäksi siihen kuuluvat psyykkisen ja psykososiaalisen terveyden edistäminen, varhainen puuttuminen ja hoito sekä yhteisöllinen työote. Tämä edellyttää asiakaslähtöisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja työn verkostomaista luonnetta.

Nuorilla on paljon masennus- ja ahdistusoireiluja, päihdekokeiluja, sosiaalisen kommunikaation pulmia sekä käyttäytymisen, keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmia. Usein myös perheen voimavarat ovat eri syistä heikentyneet.

Moni nuori ei edes tunnista avuntarvettaan. Heitä voidaan kuitenkin auttaa hyvin toimivan oppilashuollon, koulun ja perheiden yhteistyöllä. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat ja lääkärit toimivat kiinteänä osana tätä yhteistyötä sekä perustason sosiaali- ja terveyspalveluja ja niiden yhteistyöverkostoja.

Vaarana on, että lapset ja nuoret jäävät liian pitkään ilman apua, jos koulu- tai opiskeluterveydenhuollon kokonaisvastuu puuttuu ja palvelujen saanti monimutkaistuu. Ongelmista seuraa pahimmillaan, että nuori syrjäytyy koulutuksesta ja työelämästä tai paha olo purkautuu itselle tai ympäristölle vahingollisena käyttäytymisenä.

Oppilaitoksella tulee olla yksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollon palveluntuottaja, joka voi sitoutua lainsäädännön edellyttämään yhteisölliseen ja yksilölliseen, työn jatkuvuuden kannalta järkevään työhön.

Kristina Kunttu

lääketieteen tohtori, dosentti

hallituksen puheenjohtaja

Suomen koulu- ja opiskeluterveyden

yhdistys Skooppi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat