Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välinpitämättömyys koulukiusaamisesta maksaa

Olisiko aika tarttua ilmiön syihin ja ottaa käyttöön nollatoleranssi, kuten esimerkiksi rasismin suhteen on tehty?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiusaamiskeskusteluissa ei ole kiinnitetty huomiota kiusaamisen jälkihoidon taloudellisiin kustannuksiin perheille ja yhteiskunnalle.

Tyttärelläni on takana neljä vuotta psykoterapiaa ja itsetunnon keräämistä. Terapiasta on ollut apua, ja tulevaisuus näyttää jälleen valoisalta. Hänen toipumisensa opiskelu- ja työkykyiseksi yhteiskunnan kansalaiseksi on kuitenkin tullut maksamaan meille lähes 15 000 euroa. Veronmaksajat ovat tukeneet prosessia samalla summalla.

On järjenvastaista, että muut ovat aiheuttaneet perheellemme ja yhteiskunnalle tällaisen taloudellisen vahingon. Perimmäinen kysymys kuitenkin on, miksi ihmeessä lapsen pitää joutua tilanteeseen, jossa hän tarvitsee terapia-apua koulukiusaamisesta toipumiseen.

Yhteiskunnan tarjoamat ammattiavun resurssit eivät voi ilmiön laajuuden vuoksi mitenkään riittää. Olisiko aika tarttua ilmiön syihin ja ottaa käyttöön nollatoleranssi, kuten esimerkiksi rasismin suhteen on tehty?

Lasten kasvatus yhteiskuntaan alkaa kotoa, mutta jo päiväkodista lähtien ammattikasvattajien tehtävä on huolehtia omissa toimintaympäristöissään, ettei ketään jätetä yksin.

Vanhempien on tuettava tätä tavoitetta ehdoitta. Aikuisten on aktiivisella tarttumisella voitettava lasten luottamus siihen, että kiusaamiselle pystytään tekemään jotain.

Lapsena opittu väärä toimintamalli heijastuu koko myöhempään elämään. Muutamat kaltoin kohdellut ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä dramaattisin seurauksin.

Suuri enemmistö kiusatuista kärsii hiljaa ja koettaa selviytyä henkisesti rampana lopun elämäänsä. Entiset koulukiusaajat jatkavat kiusaamista työpaikoillaan. Kehotan nykyisten koululaisten vanhempia ja ammattikasvattajia heräämään ja huomaamaan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Meidän perheessämme näitä laiminlyöntejä hoidetaan jälkikäteen selvällä rahalla.

Kiusatun isä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat