Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimus puuttuu merkittävästi julkisen vallan harjoittamiseen

TTIP-sopimus on paketti, johon sisältyy eri kansalaisryhmien kannalta niin myönteisiä kuin kielteisiäkin aineksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vieraskynässä (HS 20.6.) Aleksi Kuusisto ja Thomas Palmgren tarkastelivat TTIP-sopimuksen vaikutuksia ottamatta kantaa tärkeimpään hankkeeseen kohdistuneeseen kritiikkiin: tapaan, jolla sopimus avaa amerikkalaisille sijoittajille suuren vaikutusvallan eurooppalaiseen julkisen vallan harjoittamiseen.

Ehdotuksen mukaan amerikkalainen sijoittaja – mukaan lukien suomalaiseen yritykseen sijoittanut eläke- ja sijoitusrahasto – voisi viedä EU:n tai sen jäsenvaltion kansainväliseen oikeusmenettelyyn väittämällä, että sitä on julkisen vallan toimilla ”syrjitty”.

Esimerkiksi Kanadaan on Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen Naftan alaisuudessa kohdistettu yli 30 amerikkalaiskannetta lähes kaikilla julkisen elämän aloilla ympäristövaikutusten arvioinnista lääkepatentteihin, jälleenkäsittelyyn, postilaitokseen, verolakeihin, energia- ja kaivoslakeihin sekä metsänkäyttöön.

Sijoittajasuojan merkitys ei kuitenkaan rajoitu juttuihin, joita tullaan nostamaan. Vielä tärkeämpi on se kaikkeen viranomaistoimintaan kohdistuva ennakkovaikutus, jonka jo järjestelmän olemassaolo saa aikaan.

Amerikkalaisnäkökohdat tulevat integroiduksi kaikkeen kotimaiseen viranomaistoimintaan kuntatasolta lainsäädäntöön.

Kirjoituksen mukaan julkisia palveluita ei oteta sopimukseen. Nykyisessä luonnoksessa tämä koskee vain sellaisia julkisia palveluita, jotka eivät kilpaile yksityisen palvelutuotannon kanssa. Kun sote-hankkeessa on tarkoitus saattaa yksityiset ja julkiset palvelut samalla viivalle, tämä merkitsee muun muassa, että suomalaisiin terveydenhoitoalan yrityksiin sijoittavat amerikkalaistahot saavat tärkeän painostuskeinon tapaan, jolla terveydenhuoltoa tulevaisuudessa hallinnoidaan.

TTIP-sopimus on paketti, johon sisältyy eri kansalaisryhmien kannalta niin myönteisiä kuin kielteisiäkin aineksia. Sopimukseen kannan ottamisen tulisi tapahtua hyötyjä ja kustannuksia tarkoin vertaillen.

Ekonomistit kuitenkin kiistelevät sopimuksen tuottamasta taloudellisesta edusta. Sitä vastoin sijoittajasuojan vaikutus julkisen vallan ja globaalien sijoittajatahojen väliseen suhteeseen on selkeä ja välitön. Se, miten painotamme eri näkökohtia, riippuu siitä, mitä ylipäänsä ajattelemme julkisen vallan asemasta kotimaisen taloudellisen toiminnan säätelijänä.

Martti Koskenniemi

akatemiaprofessori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat