Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eettiset periaatteet eivät näy käytännön hoitotyössä

Sekä työyhteisön esimiehet että työntekijät voivat halutessaan hyväksyä hoidon puutteet tai korjata niitä mahdollisuuksiensa mukaan, kirjoittaa Maria Saikkonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
Laiminlyönnit hoitotyössä koskevat pääosin ihmisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä perustarpeita, kuten hygieniaa ja ravitsemusta, kirjoittaa Maria Saikkonen.
Laiminlyönnit hoitotyössä koskevat pääosin ihmisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä perustarpeita, kuten hygieniaa ja ravitsemusta, kirjoittaa Maria Saikkonen. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Hoitotyön huonoon tasoon on esitetty useita erilaisia syitä ja parannusehdotuksia. Alan ammattikunnan ääni julkisessa keskustelussa on ollut hämmästyttävän hiljainen, vaikka sisäiselle arvioinnille olisi tarvetta.

Esimerkiksi hoitotyön arvopohjasta etääntyminen on huolestuttavaa. Etääntymisestä kertoo se, että laiminlyönnit hoitotyössä koskevat pääosin ihmisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä perustarpeita, kuten hygieniaa ja ravitsemusta.

Mediasta saatu käsitys hoidon laatua koskevista valituksista tukee omaa kokemustani sekä hoitoa saaneena että alalla pitkään työskennelleenä.

Terveydenhuoltoalan koulutus pyrkii tuottamaan laaja-alaisesti osaavan ammattikunnan. Pelkään siinä käyvän niin, että ydinosaamisen alue hämärtyy ja ammattiin valmistuneiden vaikeudet hahmottaa oman käytännön toiminnan hallintaa sekä vastuualueen tunnistamista lisääntyvät. Opiskelijat ovat kertoneet näkevänsä ristiriidan siinä, kuinka koulutuksen mukaan tulisi toimia ja kuinka todellisuudessa toimitaan.

Kehityksen kiivaudessa ja muutoshuumassa ei ole nähty, mitä hyvää toiminnassa on aiemmin ollut ja mistä se on lähtöisin.

Aiemmin terveydenhuollossa työskenteli apu- ja perushoitajina tunnettu ammattikunta. Koulutukseen hakeutui ja valikoitui tulevaan ammattiinsa motivoitunutta joukkoa.

Juuri apu- ja perushoitajien työnkuvaan kuului perustarpeista huolehtiminen, jota kohtaan on nyt osoitettu paljon kritiikkiä. Autettavia lähellä olevina työntekijöinä he olivat myös erinomainen työpari sairaanhoitajalle. Tämän ammattikunnan katoaminen näkyy hoitotyön laadussa.

Myös kodinhoitajien koulutuksen lakkauttaminen vaikuttaa. Käytännön toimet kuten aamupuuron keittäminen, kodin aamuaskareissa auttaminen ja ulkona kävelyttäminen kaipaavat tekijää. Kotona asumista tuetaan entistä enemmän, mutta ketkä korvaavat tämän hyväksi koetun ammattiryhmän tekemät työt?

Terveydenhoitoalan koulutuksessa tapahtuneita muutoksia tulisi voida arvioida, mutta myös pienemmän mittakaavan arviointia tarvitaan.

Jokainen hoitotyöntekijä voi arvioida omalla kohdallaan ja avoimesti toimivassa työyhteisössä, mikä osuus itsellä ja hoitoyhteisön toimintatavoilla on siihen, että esiintyy kaltoinkohtelua, hoidotta jättämistä, välinpitämättömyyttä sekä ylipäätään huonoa hoitoa ja huolenpitoa.

Sekä työyhteisön esimiehet että työntekijät voivat halutessaan hyväksyä hoidon puutteet tai korjata niitä yhdessä kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Työn ihanteiden mukaisen toiminnan tulee olla tavoitteena, vaikka se olisikin hankalaa esimerkiksi henkilökunnan vähyyden ja kiireen vuoksi.

Filosofi Seppo Sajaman mukaan teko syntyy, kun on tietoa ja halua. Puuttuuko hoitotyöntekijältä tietoa, halua vai molempia toimia arjessa eettisten periaatteiden perustalta?

Maria Saikkonen

eläkeläinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat