Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisien vähentäminen lisää riskiä omankädenoikeudesta

Poliisien määrän supistuminen, hälytysaikojen huononeminen ja näkyvän valvonnan väheneminen ovat riskejä, joita ei kannata ottaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Poliisit osoittivat mieltään Helsingissä marraskuussa 2014. Senaatintorille päättyneeseen marssiin otti osaa noin tuhat poliisia. ”Meitä on liian vähän” -kampanjalla nostettiin keskusteluun sisäinen turvallisuus ja poliisien määrä.

Vuonna 2010 poliiseja oli 7 875, mutta viime vuonna enää 7 250. Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti edettäessä määrä pienenisi vain 6 400 henkilöön muutaman vuoden päästä.

Ongelma on huomattu, ja valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden selonteossa poliisien määrä luvataan vakiinnuttaa 7 000 poliisin tasolle. Sitä voidaan pitää aivan ehdottamana alarajana. Suomessa on asukaslukuun suhteutettuna vähiten poliiseja koko Euroopassa.

Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden toimintaympäristö on muuttunut nopeasti viime vuosina. Suomalaisten kokema turvallisuudentunne on edelleen vankka, mutta tutkimusten mukaan tunne turvattomuudesta on kasvanut viime vuosien aikana.

Kansainvälinen terrorismi ja rikollisuus, turvapaikanhakijat sekä kyberuhat näkyvät tuloksissa. Järjestäytyneisiin rikollisryhmiin arvioidaan Suomessa kuuluvan noin tuhat jäsentä. Kansalaiset odottavat oikeutetusti poliisien näkymistä katukuvassa, hälytyksien nopeaa hoitamista sekä rikosten tuloksekasta tutkimista.

Toimintaympäristön muuttuminen edellyttää, että poliisin työn tukena on ajan tarpeita vastaava lainsäädäntö. Muutostarpeita on seurattava, ja tarvittavat lakimuutokset on tehtävä viivyttelemättä. Valtiovarainvaliokunnassa ja sen hallinto- ja turvallisuusjaostossa olemme kiinnittäneet huomiota akuuttiin poliisien määrään liittyvään rahoitustarpeeseen.

Sisäistä turvallisuutta ei tietenkään hoideta vain poliisin, hätäkeskuslaitoksen, rajavartiolaitoksen, pelastustoimen, syyttäjänvirastojen, tuomioistuimien ja tullin määrärahoilla.

Kansalaisten todelliseen ja koettuun turvallisuuteen vaikuttavat esimerkiksi työllisyystilanne, tuloerot, koulutus, korruptoitumattomuus, alkoholi- ja päihdetilanne, sananvapaus, tiedotusvälineiden riippumattomuus sekä sosiaali- ja terveystoimen sujuvuus. Maan talouden on siis oltava kunnossa.

Poliisit tekevät vaativaa työtään paineenkin alla sitoutuneesti ja korkealla moraalilla. Luottamus poliisiin on kansalaisten keskuudessa edelleen poikkeuksellisen suurta kansainvälisesti verrattuna. Esimerkiksi rikosten selvittämisprosentit kestävät kansainvälisen tarkastelun.

Poliisien määrän supistuminen, hälytysaikojen huononeminen ja näkyvän valvonnan väheneminen ovat riskejä, joita ei kannata ottaa. Turvallisuus on ihmisille yksi tärkeimmistä perustarpeista.

Luottamuksen kärsiessä apua ei edes haeta – tai sitä haetaan viranomaisten sijasta omankädenoikeudella, epämääräisiltä turvallisuuspartioilta tai turvallisuusalan yrityksiltä.

Menetettyä luottamusta on vaikea palauttaa. Kysymys on myös poliisien työturvallisuudesta, kansalaisten oikeusturvasta ja yhdenvertaisesta asemasta sekä yhteiskuntajärjestyksen säilymisestä.

Pauli Kiuru

kansanedustaja (kok), Valkeakoski

Kalle Jokinen

kansanedustaja (kok), Orimattila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat