Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet pakkokeinopykälät syrjivät kehitysvammaisia

Jäikö vuosia valmisteltu vammaislakien yhdistäminen nyt lopullisesti haaveeksi?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen voimaantuloa 10. kesäkuuta on juhlittu vammaisjärjestöissä. Samaan aikaan on vaiettu kehitysvammaisten erityishuollosta annettuun lakiin lisätyistä pakkokeinoista, jotka tulivat voimaan samana päivänä. Niiden tulkittiin olleen juridisena edellytyksenä yleissopimuksen ratifioinnille.

Pakkokeinopykälät asettavat kehitysvammaiset eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin vammaisryhmiin tai muihin kansalaisiin. Laitoksissa kymmenien vuosien ajan käytetyt pakkokeinot, sitomiset, hygieniahaalarit ja molempiin suuntiin lukitut ovet laillistettiin nyt asumiseen ja päivätoimintaan. Lisäksi säädökset madaltavat kynnystä tahdosta riippumattomaan erityishuoltoon määräämiseen.

En voi uskoa, että kehitysvammaisilla ihmisillä olisi muita vammaisryhmiä tai esimerkiksi muistisairaita suurempi taipumus pakkotoimia vaativaan käytökseen. Asiakkaan kuuleminen, kommunikaation parantaminen ja ympäristön muokkaaminen ovat ensisijaisia keinoja itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen ja pakkokeinojen nollatoleranssiin pyrkimiseen.

Kukaan kansanedustaja ei noussut vastustamaan kehitysvammaisille säädettyjä pakkokeinoja. Koko lainsäätämisprosessi oli suoranainen farssi. Ministeriön vielä valiokuntavaiheessa paikkailemat pykälät hyväksyttiin yhteisen sopimuksen mukaan yhdenkään vammaisjärjestön nousematta vastustamaan niitä.

Kehitysvammaisten ihmisoikeudet myytiin enemmistön edun vuoksi. Jäikö nyt lopullisesti haaveeksi jo vuosia valmisteltu vammaislakien yhdistäminen, jonka takana kaikki vammaisryhmät ja heidän edustajansa seisoisivat?

Pirkko Leskinen

omainen, Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat