Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajakielten tulkkeja ei löydy rimaa nostamalla

Valmisteilla olevasta valtionhallinnon tulkkauspalveluiden kilpailuttamisesta uhkaa tulla farssi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yhteishankintayhtiö Hansel valmistelee parhaillaan valtionhallinnon käännös- ja tulkkauspalvelujen kilpailutusta. Etenkin tulkkauskilpailusta uhkaa tulla farssi, sillä ehdotetut laatukriteerit eivät vastaa sitä todellisuutta, että Suomesta puuttuu satoja maahanmuuttajakielten tulkkeja.

Suomessa tulkin ammattinimikettä ei ole suojattu, joten kuka tahansa voi esiintyä tulkkina. Kirjava laatu etenkin vaativissa oikeustulkkauksissa on saanut kilpailuttajat nostamaan rimaa tulkkien koulutus- ja kokemusvaatimuksissa.

Rimaa ollaan kuitenkin nostamassa tilanteessa, jossa hyppääjiä ei ole. Yksittäisiltä tulkeilta ollaan vaatimassa edellisten viiden vuoden ajalta kokemustuntimääriä, joita joissain harvinaisissa kielissä, vaikkapa swahilissa, ei ole kaikilla tulkeilla yhteensäkään. Isoissa maahanmuuttajakielissä, esimerkiksi arabiassa, tulkeilla on kyllä kokemusta mutta usein ei vaadittavaa koulutusta.

Vastaavasti korkeakoulutettuja eurooppalaisten kielten tulkkeja on Suomessa runsaasti, mutta esimerkiksi ranskan oikeustulkkausta ei Suomessa juuri kysytä, joten kokemustakaan ei pääse kertymään.

Hansel tuntuu myös sivuuttavan tulkkeja tarjoavien kielipalveluyritysten ammattitaidon tyystin. Koska toimittajilla itsellään on paras näkemys kunkin tulkin ammattitaidosta, Hanselin pitäisi kilpailuttaa niiden kykyä toimittaa oikeanlainen tulkki oikeaan tilanteeseen sen sijaan, että se asettaa keinotekoisia kriteereitä itse tulkeille.

Asiaa eivät auta tulkkauspalvelujen välittäjille kaavaillut tuntuvat sanktiot, joita langetetaan, jos tulkkia ei olekaan saatavilla. Tyhjästä on paha nyhjäistä, vaikka rangaistus olisi miten kova.

Pyöriteltiinpä kriteereitä miten tahansa, tulkkien määrä kasvaa vain koulutusta lisäämällä. Kun uusia tulkkeja tarvitaan nopeasti, tulkkausta tarjoavat kielipalveluyritykset olisivat hyviä koulutuspaikkoja. Jotkin niistä ovat jo omalla kustannuksellaan järjestäneet koulutusta asioimistulkeiksi haluaville.

Valtion ja kielipalveluyritysten pitäisi yhteisellä projektilla mahdollistaa maahanmuuttajatulkkien kokopäivätoiminen ammattiin oppiminen alan yrityksissä. Tarvitaanko siis valtion rahaa, jotta saataisiin päteviä tulkkeja maahanmuuttajille? Mikä ettei, sillä valtiohan viime kädessä maksaa myös huonosta tulkkauksesta aiheutuvat kustannukset.

Katja Virtanen

puheenjohtaja

Suomen käännöstoimistojen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat