Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolera-allas sai nimensä merimiehen kuolemasta

Potilasta hoitanut torpparintytär kertoi heittäneensä ulosteet mereen, mikä sai muut venekunnat pakenemaan paniikissa Katajanokalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marjo-Pauliina Paanasen ja Vesa Linnan teoksesta Elämän loiste ja hurjuus – Kertomuksia entisaikojen Helsingistä ja Viaporista kertoneessa jutussa (HS Kaupunki 19.6.) nousi esiin tarina Kolera-altaan nimestä. Koska nimitys on yleisesti tunnettu mutta vain harvat tietävät sen taustoista, haluan tuoda julki tarinan pidemmän version.

Sumppu Igratj lähti Gullkronasta Nauvosta torstaina 21. syyskuuta 1893 markkinoille Helsinkiin. Kipparina oli Johannes Mickelsson, ja mukaan tuli myös neljä vähempiosaista nauvolaista sekä kipparin veli. Seuraavana keskiviikkona he saapuivat Helsinkiin.

Alus joutui odottamaan vuoroaan päästä laituriin. Perjantaiaamuna kippari tyytyi vain kahvikupilliseen. Muut epäilivät hänen sairastuneen. Päivällä Igratj haalattiin sataman sisempään altaaseen.

Kippari oli valitellut ripulia, ja yöllä hän kuoli. Kuolinsyyksi todettiin kolera. Potilasta hoitanut torpparintytär kertoi heittäneensä ulosteet mereen, mikä sai muut venekunnat pakenemaan Katajanokalle.

Satama-altaan ympärille päätettiin heti rakentaa aita, jottei kukaan putoaisi saastuneeseen veteen. Sumpussa olleet eväät poltettiin, ja matkustajat määrättiin karanteeniin. Kukaan muu ei saanut koleraa. Tämän tapahtuman jälkeen Helsingin kauppatorin reunalla olevaa sisempää allasta on kutsuttu Kolera-altaaksi.

Kippari Johannes Mickelssonin (1863–1893) tarina on esillä Turussa Forum Marinum -merikeskuksen uudessa päänäyttelyssä, jossa merenkulun historiaan pureudutaan mielenkiintoisten tarinoiden ja henkilöiden kautta.

Otto Holmborg

suunnittelija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat