Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahdollisuudet puuttua kiusaamiseen eivät ole Helsingissä tasapuoliset

Kukin koulu joutuu maksamaan itse osallistumisestaan kiusaamisen vastaiseen Kiva koulu -ohjelmaan. Nykyisessä taloustilanteessa tässä ei käy hyvin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivuilla on keskusteltu kiusaamisesta yleisenä ilmiönä ja siihen puuttumisesta. Opettajilta ja oppilailta itseltään on vaadittu tiukempaa otetta. Oppilashuollon palveluiden edustajien ja tasapuolisuuden näkökulma on jäänyt puuttumaan.

Koulukuraattorien ja -psykologien perustehtävään kuuluu oppilaiden hyvinvoinnin edistäminen. Painopistettä on uuden oppilashuoltolainkin nojalla siirretty korjaavasta työstä ennakoivan työn suuntaan.

Nurinkurista on, että ainakin Helsingissä oppilashuollon työntekijöiltä on poistettu Wilma-järjestelmän käyttöoikeus. Kukin rehtori päättää asiasta oman koulunsa osalta erikseen: toimiako oman arkijärjen vai opetusviraston lakimiesten ohjeiden mukaan? Toisissa kouluissa siis kuraattori ja psykologi pääsevät Wilmaan, toisissa ei.

Wilmassa voisi tarkastella esimerkiksi oppilaista tehtyjä tuntimerkintöjä ja poissaoloja niin ryhmä- kuin yksilötasollakin. Erityisesti poissaolojen taustalla voi olla kiusaamista tai muuta kaltoinkohtelua.

Toinen tärkeä asia kiusaamisen ennaltaehkäisyssä on ollut Kiva koulu -ohjelma. Helsingissäkin tätä kiusaamisen vastaista, maksutonta ohjelmaa on käytetty laajasti. Ensi syksynä ohjelma sähköisine materiaaleineen tulee kuitenkin maksulliseksi.

Helsinki on tehnyt alustavan päätöksen, että Kiva koulu -ohjelmaa ei makseta keskitetysti koko kaupungin kassasta. Kukin koulu joutuu maksamaan itse ja päättämään, osallistuuko se enää. Kukin kaupunkilainen taas voi päätellä, miten asiassa käy nykyisessä taloudellisessa tilanteessa: ei hyvin.

Oppilashuolto kuuluu lain mukaan kaikille koulun aikuisille. Koko Helsingin kaupungin oppilashuollon tasapuolisuus ei näytä kuuluvan kenellekään.

Harri Hypén

koulukuraattori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat