Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton vähäinen kannatus on este liittoutumiselle

Suomalaispoliitikot ovat edellyttäneet, että liittymisen sotilasliittoon tulee tapahtua kansanäänestyksen kautta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uunituore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko nojaa edelleen yhtenä turvallisuutta lisäävänä tekijänä Nato-optioon. Optio-sanaa ei selonteossa ole, mutta asia on kirjattu lauseella: ”Suomi pitää yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta.”

Presidentti Sauli Niinistö tähdensi Nato-option painoarvoa ruotsalaislehdelle antamassaan haastattelussa, joka julkaistiin päivää ennen selontekoa. Presidentin mukaan Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä, jos turvallisuuspoliittinen tilanne [Itämerellä] vaikeutuu.

Presidentin tähdennys ja selontekoon kirjoitettu lause on tarkoitettu nimenomaan Venäjälle. Jos Venäjä ei rauhoita Itämeren tilannetta, Suomi liittyy vielä Natoon.

Selontekoon on myös kirjattu, että Suomen ja Naton välisen yhteistyön avulla saavutettu yhteensopivuus varmistaa, ettei mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle muodostu käytännön esteitä. Suomalaispoliitikot ovat kuitenkin edellyttäneet, että liittymisen sotilasliittoon tulee tapahtua kansanäänestyksen kautta. Liittyminen Natoon edellyttäisi siis kansan enemmistön kannustusta.

Nato-kannatuksen jääminen vähemmistöön on käytännön este, jota ei korvaa mikään tekninen yhteensopivuus tai toimiva sotilasyhteistyö.

Suomessa liittymisedellytysten priorisointi on tehty väärin. Nato-kannatuksen vähäisyyden vuoksi option täytäntöönpano ei nyt onnistu, ja siksi optio on tehoton. Jopa Venäjä vetoaa siihen, ettei Suomi voi liittyä Natoon, koska Suomen kansa ei kannata Nato-jäsenyyttä.

Itä-Euroopan maat menivät aikanaan Natoon kansan vahvalla halulla eivätkä sotilaallisella kyvykkyydellään. Mikäli Suomi haluaisi optiolle todellista vaikuttavuutta, kansan enemmistön pitäisi kannattaa Nato-jäsenyyttä ja valtiovallan tulisi ryhtyä aktiivisiin toimiin jäsenyyshalukkuuden lisäämiseksi.

Suomen kansan laaja halukkuus liittyä Natoon olisi se todellinen uskottava optio.

Ari Pesonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat