Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krimin valtaus ei ollut Suomen ulkopoliittisen linjan alkupiste

Suurimmat muutokset lähialueilla ovat noin vuosikymmenen aikana olleet Baltian maiden liittyminen Natoon ja Ruotsin omaehtoinen aseistariisunta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkoasiainministeri Timo Soini (ps) liittyi lauantaina siihen tulkintaan, että Suomen turvallisuusympäristön merkittävin muutos tapahtui, kun Venäjä valloitti Ukrainalta Krimin niemimaan (HS 18.6.).

Suomen aseman ja turvallisuusympäristön muutokseen ovat kuitenkin vaikuttaneet enemmän monet muut aiemmat tekijät. Krimin valtaus ei ole Suomen ulkopoliittisen linjan alkupiste vaan Neuvostoliiton hajoamisen eräs päätöspiste.

Suomen lähialueella suurimmat muutokset ovat noin vuosikymmenen aikana olleet Baltian maiden liittyminen Natoon ja Ruotsin omaehtoinen aseistariisunta. Ruotsin puolustuspoliittisen doktriinin muutos synnytti tyhjiön. Baltian maiden Nato-jäsenyys loi jännitteen Venäjän suuntaan. Molemmat lisäsivät Venäjän aktiivisuutta Itämerellä.

Nyt kun Ruotsi on korjaamassa virhettään, olisi viisasta, että puolueettomina maina Suomi ja Ruotsi tiiviissä yhteistyössä muodostaisivat Itämeren tilannetta vakauttavan tekijän. Juuri nyt olisi tilaisuus edetä tähän suuntaan.

Ukrainan ja Krimin tapahtumat heijastuvat Suomen asemaan vähemmän kuin sitä edeltäneet muutokset. Äskettäin Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier varoitti Naton sapelinkalistelusta Euroopassa. Ei liene suomettunutta kuunnella, mitä Nato-maa Saksassa ajatellaan?

Ossi Martikainen

yhteiskuntatieteiden maisteri

Lapinlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat