Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muualla Euroopassa ay-liike on nähnyt TTIP-sopimuksessa myös ongelmia

Elinkeinoelämän eri toimijoiden tavoitteet eivät ole välttämättä yhteneviä muiden yhteiskunnallisten tavoitteiden kanssa, kirjoittaa Meri Koivusalo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aleksi Kuusisto ja Thomas Palmgren tarkastelivat TTIP-sopimuksen hyötyjä (HS Vieraskynä 20.6.). Professori Martti Koskenniemi painotti (HS Mielipide 21.6.) sopimusneuvotteluihin sisältyvän sijoittajansuojan merkitystä.

On kummallista, että Suomessa ay-liike pitää sopimusneuvotteluita ja etenkin sijoittajansuojaa ongelmattomina, kun Euroopassa ja muualla maailmassa ay-liike on nostanut esille myös julkisiin palveluihin sekä kansallisen sääntelyn tiukentamiseen ja uudistamiseen liittyviä riskejä.

TTIP-sopimus vahvistaisi vuotaneiden dokumenttien perusteella elinkeinoelämän asemaa ja markkinaehtoisuutta yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sekä uuden sääntelyn asettamisessa. Euroopan julkisten alojen liitto Epsu on katsonut vuotaneiden dokumenttien paljastaneen, että julkisia palveluita ei ole suljettu pois neuvotteluista.

Maailman lääkäriliitto on ottanut kriittisen kannan sijoittajansuojaan, ja eurooppalainen ammattiyhdistysliike on aktiivisesti nostanut esille ongelmia suhteessa julkisiin palveluihin ja työelämän ehtoihin.

Tulisi käydä keskustelua myös siitä, mistä lähtökohdista ja millä foorumeilla kansainvälisistä säännöistä kuuluu neuvotella. Yhdysvallat ei tähänkään päivään asti ole ratifioinut merkittävää osaa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työntekijöiden perusoikeuksiin kohdentuvista sopimuksista.

Elinkeinoelämän eri toimijoiden tavoitteet eivät ole välttämättä yhteneviä muiden yhteiskunnallisten tavoitteiden kanssa. Esimerkkinä voidaan mainita uusien lääkkeiden hintaan sekä tutkimus- ja kehitystyön kohdentumiseen liittyvät haasteet.

Vapaakaupan nimissä uudistetaan myös kansallisen sääntelyn liikkumavaraa. Sääntelyn asettamisen edellytyksille, aineettomille oikeuksille ja sijoittajansuojalle luodut, vahvojen sidosryhmien etuja palvelevat standardit eivät välttämättä ole kansalaisten, kuluttajien tai yleisen edun mukaisia sen paremmin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakaan.

Meri Koivusalo

Leamington Spa, Britannia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat