Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP:n hyödyt ovat kyseenalaisia

TTIP ei ole vain kaupan esteiden ja tullien poistamista, kirjoittaa kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

SAK:n Aleksi Kuusisto ja Suomen Yrittäjien Thomas Palmgren hehkuttivat sinisilmäisesti (HS Vieraskynä 20.6.) EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelemaa TTIP-sopimusta.

TTIP ei ole vain kaupan esteiden ja tullien poistamista, vaan se menee syvälle demokraattisen päätöksenteon alueelle. Kyse ei ole tavallisesta kauppasopimuksesta, jonka EU voisi hyväksyä jäsenvaltioidensa puolesta.

Investointisuojan ja riitojenratkaisumekanismin avulla Yhdysvaltain suuryritykset ja -sijoittajat voisivat haastaa valtion, mikäli ne katsovat sen estäneen niiden voitontavoittelua. Tämä voimistaisi suuryritysten valtaa suhteessa valtioihin sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Eduskunnan lakivaliokunta on yksimielisesti kyseenalaistanut tarpeen kansalliset oikeusasteet ylittävälle riitojenratkaisulle.

EU ajaa neuvotteluissa sitä, ettei nykyistä ympäristöä, työntekijöitä ja kuluttajansuojaa koskevaa sääntelyä heikennetä ja että julkiset palvelut turvataan. Hyvä niin, mutta oleellista on kysyä, voidaanko sääntelyä tulevaisuudessa parantaa. Kyse on demokraattisen päätöksenteon liikkumavarasta.

Sopimuksen hyötyjä on perusteltu selvityksillä, joiden mukaan sopimus kasvattaisi EU:n taloutta 0,5 prosenttia enemmän. Suomelle komissio lupaa vain 0,3 prosenttia.

Todellisuudessa vaikutus voi olla myös kielteinen, sillä TTIP:n suurimmat häviäjät ovat Suomelle tärkeitä aloja kuten metalliteollisuus. Ei paljon lohduta, jos tekstiili- ja nahkateollisuus hyötyisivät – työttömiksi jäävät suomalaiset metallimiehet tuskin työllistyvät italialaisiin vaatetehtaisiin. Hyötyjä nakertaa myös Yhdysvaltojen haluttomuus avata osavaltiohankintoja eurooppalaisille yrityksille.

Vapaa kauppa voi parhaimmillaan hyödyttää kaikkia. On kuitenkin kysyttävä, kuinka pitkälle demokratiaa ollaan valmiita kaventamaan ja kuka lopulta on sopimuksen voittaja? Näyttää siltä, että TTIP vahvistaisi etenkin suuryritysten valtaa.

Hanna Sarkkinen

kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen (vas), Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat