Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusien rakennusten oltava entistä energiapihimpiä

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että rakennusten lämmöntarve täytetään pääosin energiatehokkuudella ja polttoon perustumattomilla energiaratkaisuilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80–95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen, kaikkien maiden on leikattava päästöjään paljon suunniteltua nopeammin.

Rakennusten osuus Suomen koko 60 miljoonan tonnin päästöpotista on noin 40 prosenttia. Leijonanosan tästä, noin 20 miljoonaa tonnia, vie lämmitys. Energiatehokkuuden nosto on siis välttämätön osa ilmastoratkaisua.

Kioton vuoden 1992 ilmastosopimuksen jälkimainingeissa kehitettiin rakentamisen energiatehokkuuden suunnittelumalli, Kioton pyramidi. Se koostuu neljästä energiatehokkuuden suunnittelua ohjaavasta osiosta, joiden tärkeysjärjestys on 1) lämpöhäviöiden vähentäminen, 2) ilmaisenergioiden hyödyntäminen, 3) energian hallinta ja tarpeenmukainen käyttö sekä 4) lämmitysmuodon valinta. Perustana on rakenteellinen energiatehokkuus – on edullisempaa säästää energiaa kuin tuottaa sitä.

Kioton pyramidin ajatus toteutuu hyvin passiivitalossa, jossa hyödynnetään asumisesta syntyviä ”ilmaisia” lämpökuormia hyvän lämmöneristyksen ja hallitun ilmanvaihdon avulla.

Historiatietoa passiivitaloista on Suomessa kertynyt jo 1990-luvun alusta alkaen. Passiivitalojen rakentamiseen liittyvät parhaat käytännöt ovat hyvin alan tiedossa, ja kokemukset asumisviihtyisyydestä ja -terveydestä ovat myönteisiä.

Energiatehokkuuteen yhdistetään kuitenkin usein homeongelmat. Passiivitalot ovat Suomessa vielä harvinaisia, mutta mittausten perusteella ne ovat sisäilmaltaan hyvälaatuisia. Homevaurioisia, energiatehottomia rakennuksia on maassamme sen sijaan tuhansia. Tämä johtuu laiminlyönneistä suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa.

Homeeton energiatehokas rakennus on mahdollinen, mutta se edellyttää korkeaa laatua jokaisella mainituista osa-alueista. Ilmastokriisin kynnyksellä jokaisen alan on kyettävä kehittymään ja vähentämään päästöjä.

Kansallista rakennusmääräyskokoelmaamme ollaan päivittämässä EU-hengessä kohti ”lähes nollaenergiataloa”. Juuri lausuntokierroksella ollut asetus on asuinrakennusten osalta jäämässä niin löysäksi, ettei muutospainetta synny. Tämä tulee korjata ennen asetuksen voimaantuloa.

Paine rakentamisen energiatehokkuusmääräysten kiristämiseen säilyy myös tulevaisuudessa, jolloin lähes-etuliite jää pois ja talojen on tuotettava käyttämänsä energia itse. Ilman rakenteellista energiatehokkuutta tämä on mahdoton yhtälö. Toimia tarvitaan paitsi uusissa rakennuksissa myös jo olemassa olevassa rakennuskannassa.

Fossiiliset polttoaineet on korvattava lämmöntuotannossa nopeasti. Ilman rakenteellista energiatehokkuutta uusiutuvan energian kestävän käytön rajat tulevat nopeasti vastaan. Rakennusten lämmöntarve on vastedes täytettävä pääosin energiatehokkuudella ja polttoon perustumattomilla energiaratkaisuilla.

Jari Luukkonen

suojelujohtaja, WWF Suomi

Leo Stranius

toiminnanjohtaja

Suomen Luonnonsuojeluliitto

Gunnar Forsman

puheenjohtaja

Rakennustuoteteollisuus,

RTT ry:n Eristeteollisuus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat