Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisija syttyy hyvin tuohella, lastuilla ja sytytyspaloilla

Päältä sytytettynä päästöt ovat pienemmät, koska vapautuvat kaasut kulkevat yläpuolella olevan liekin läpi eivätkä pääse palamattomina hormiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Kimmo Sainio pohti (HS Mielipide 20.6.) päältä sytyttämisen toimivuutta. Yleensä paras tapa tulisijan sytyttämiseen on sytyttää päältä. Se ei kuitenkaan sovi kaikille tulisijoille, joten kannattaa noudattaa ensisijaisesti oman tulisijan käyttöohjeita.

Miksi kannattaa sytyttää päältä? Poltossa puu kaasuuntuu, ja kaasut palavat palamisilman avulla. Jos klapit sytytetään alapuolelta, koko pesällinen alkaa kuumeta ja kaasuuntua yhtä aikaa. Tällöin paloilma ja palotila eivät välttämättä riitä kunnolliseen palamiseen.

Päältä sytytettynä päästöt ovat pienemmät, koska vapautuvat kaasut kulkevat yläpuolella olevan liekin läpi eivätkä pääse palamattomina hormiin. Klapit myös kaasuuntuvat tasaisemmin, jolloin paloilma riittää puhtaaseen palamiseen ja suurempi osa lämmöstä saadaan talteen. Päältä sytyttämisen edut on todistettu muun muassa Itä-Suomen yliopiston tekemissä tutkimuksissa.

Yksi toimiva tapa päältä sytyttämiseen on seuraava: Ensimmäiseen pesälliseen ladotaan klapit hieman harvasti. Isommat klapit asetetaan alle ja pienemmät päälle.

Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut ja sytytyspalat. Niitä asetetaan klapipinon päälle ja ylemmän klapikerroksen väleihin. Näiden päälle pannaan puutikkuja avittamaan palamista alkuun. Sanomalehti sopii huonosti päältä sytyttämiseen: sen käytöstä syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea.

Toinen pesällinen ladotaan hiilloksen päälle tiiviisti jättäen arinan reunoille kunnolliset ilmaraot. Vain ensimmäinen pesällinen sytytetään päältä. Muiden pesällisten kohdalla edellisestä pesällisestä jäänyt hyvä hiillos sytyttää puut tehokkaasti.

Tärkein edellytys puhtaalle ja energiatehokkaalle palamiselle – kuten myös sytyttämisen helppoudelle – on kuitenkin klapien kuivuus: vain kuiva puu palaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti.

Vinkkejä tehokkaaseen puunpolttoon on koottu osoitteeseen www.urbaanipuuvaja.fi.

Teemu Kettunen

energia-asiantuntija, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Arto Kettunen

asiantuntija

Työtehoseura TTS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat