Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen valintakoe testaa monipuolisesti

Viiden tunnin tiukka koe testaa asiaosaamisen lisäksi myös stressinsietokykyä, priorisointitaitoa ja ajankäyttöä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marjukka Liiten vetosi (HS Merkintöjä 21.6.), että lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeiden pitäisi mitata osaamista potilastyössä ja ihmisten kohtaamisessa.

Samaa asiaa pohti lääketieteellisten alojen valintatoimikunta noin kymmenen vuotta sitten. Toimikunta kuitenkin totesi, että yli 6 000 pyrkijän testaaminen lyhyessä ajassa ei ole mahdollista eikä testeillä kuitenkaan voida kuin enintään sulkea pois täysin soveltumattomat hakijat.

Toisaalta virheellisiä valintoja ei todettu juuri olleen. Lääkäri voi valmistumisensa jälkeen sijoittua myös muuhun kuin potilastyöhön.

Hammaslääkäreiden valinnassa oli aikanaan kätevyyskokeet, mutta sittemmin todistettiin, ettei menestyminen niissä korreloinut juurikaan menestymiseen kliinisessä työssä.

Neljä vuotta sitten tuli voimaan laki, joka mahdollistaa opintojen keskeyttämisen, jos opiskelija osoittautuu alalle soveltumattomaksi. Erityisesti haluttiin parantaa potilas- ja asiakasturvallisuutta. Laista tiedotetaan valintaperusteissa, mikä mahdollisesti valikoi jossain määrin pyrkijöitä, koska esimerkiksi Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ei ole jouduttu soveltamaan lakia.

Lääketieteellisen pääsykokeessa luovuttiin muutama vuosi sitten erillisestä valintakirjasta, ja nyt koe perustuu lukion oppimääriin. Lääkäri tarvitsee osaamista fysiikassa, kemiassa ja biologiassa. Huolellinen valmistautuminen pääsykokeisiin mahdollistaa sen, ettei näiden aineiden osuutta opiskelun alussa tarvitse ainakaan lisätä. Lääketieteen valintajärjestelmä ei varmaankaan tuo tiedekuntiin lahjakkaimpia tai sopivimpia opiskelijoita. Se on kuitenkin oikeudenmukainen järjestelmä, jossa valintaperusteet ovat hyvin yksityiskohtaiset ja etukäteen tiedossa.

Viiden tunnin tiukka valintakoe testaa asiaosaamisen lisäksi myös stressinsietokykyä, priorisointitaitoa ja ajankäyttöä.

Kyösti Oikarinen

Oulun lääketieteellisen tiedekunnan dekaani

Lääketieteellisten alojen valintatoimikunnan jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat