Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystäväni turistiviisumi Suomeen evättiin epämääräisin perustein

Perustelujen mukaan kukaan ei voinut taata, että hän palaisi Suomesta kotimaahansa Djiboutiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen työskennellyt lääkärinä 25 vuotta yli 40 maassa ja vieraillut yli sadassa. Aika ajoin joku ystävistäni haluaa vierailla luonani Suomessa.

Ystäväni Djiboutista halusi tutustua kotiini ja kotimaahani. Tarkistimme viisumivaatimukset Suomen Etiopian-suurlähetystön nettisivuilta.

Jotta ystäväni saisi turistiviisumin, minun piti kirjoittaa virallinen kutsukirje, jossa takaan pitäväni hänestä huolta hänen matkansa ajan. Lisäksi hänen piti täyttää lukuisia hakemuksia, ja käydä kahdesti suurlähetystössä Etiopiassa. Turistiksi Suomeen haluavan pitää myös todistaa maksukykynsä, työnantajansa, palkkansa, pankkitilinsä ja niin edelleen.

Ystäväni täytti kaikki turistiviisumiin tarvittavat vaatimukset, mutta viisumia ei myönnetty. Ei kuulemma voitu taata, että ystäväni palaa takaisin Suomesta. Hänelle suotiin mahdollisuus valittaa päätöksestä, mutta valitus piti osoittaa Suomen suurlähetystöön suomen tai ruotsin kielellä.

Olin Djiboutissa viime vuonna. Näin, kuinka etiopialaiset pakolaiset marssivat Etiopiasta Djiboutin satamaan, jotta heidät salakuljetettaisiin Eurooppaan. Jos pakolainen jäi kiinni, djiboutilainen viranomainen palautti hänet säälittä takaisin kotimaahansa.

Viime vuonna Suomeen tulleista yli 32 000 turvapaikanhakijasta yksikään ei tullut Djiboutista. Jos ystäväni haluaisi turvapaikan, hänelle olisi helpompaa astua laivaan Djiboutin satamasta ja tulla Eurooppaan meritse kuin ostaa kallis lentolippu ja juosta tukka putkella Suomen suurlähetystössä, joka kaiken lisäksi sijaitsee toisen valtion maaperällä.

Suomen Etiopian-suurlähetystön nettisivujen mukaan Suomen ja Djiboutin suhteet ovat ongelmattomat ja suomalaisille yrityksille Djiboutissa olisi tarjolla mahdollisuuksia muun muassa satama-, rakennus-, ICT-, vesi- ja energia-alalla.

Viisumiehdot täyttävän ystäväni esimerkki osoittaa, että djiboutilaisilta evätään mielivaltaisesti viisumi vedoten epämääräiseen lauseeseen ”ei voida taata, että palaa takaisin kotimaahansa”. Suomen ulkoministeriön viisumiasioista vastaava virkailija toisteli tätä mantraa: ”ethän voi taata, ei kukaan voi taata…”

Kukaan djiboutilainen ei siis ole tervetullut Suomeen. Meiltä tavallisilta suomalaisilta kuitenkin vaaditaan malttia, eikä ketään saisi tuomita kansallisuuden tai rodun perusteella.

Jari Vainio

yleislääkäri, kansainvälisen lääketieteen erityispätevyys

Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat