Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukennukset perheenyhdistämisessä uhkaavat maahanmuuttajien oikeusturvaa

Suomi haluaa antaa nyt viestin, etteivät maahanmuuttajat ole tänne tervetulleita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona ulkomaalaislain muutokset. Uudessa laissa sekä tiukennetaan perheenyhdistämistä että heikennetään oikeusturvaa. Perheenyhdistämistä hakevan pitää ansaita nettona 2 600 euroa kuukaudessa, jos haluaa saada aikuisen ja kaksi alaikäistä lasta Suomeen. Moni kantasuomalainenkaan ei ansaitse niin paljon, puhumattakaan pakolaisesta, joka on vasta äskettäin saapunut Suomeen.

Suomi haluaa antaa nyt viestin, etteivät maahanmuuttajat ole tänne tervetulleita. Ilmeisesti hallitus uskoo, että turvapaikanhakijat tulevat tänne vetovoimatekijöiden perässä: siksi etuuksia pitää karsia lailla.

Turvapaikanhakijat pakenevat kuitenkin sotaa ja vainoa. Tuskin kukaan lähtisi vaaralliselle ja kalliille matkalle sekä jättäisi perhettään ilman pakottavaa syytä. Onko hallitus unohtanut, millaista on olla sodassa?

On väistämätöntä, että joku yrittää käyttää tilannetta hyväkseen, mutta viimeistään turvapaikkapuhuttelussa pätevät viranomaisemme osaavat erottaa aidosti hädänalaiset parempaa elintasoa hakevista. Näin on toimittu jo muutaman vuosikymmenen ajan.

Perheenyhdistäminen halutaan nyt lailla tehdä lähes mahdottomaksi vetoamalla Suomen huonoon taloustilanteeseen. Pakolaisstatuksen saaneella on kolmen kuukauden poikkeus tulorajojen edellytyksestä, mutta se ei ole riittävä aika.

Uudessa laissa heikennetään myös turvapaikanhakijan oikeutta oikeusapuun, sillä avustajaa ei saa enää mukaan puhutteluun ilman painavaa syytä. Oikeusvaltiossa on oltava oikeutta myös niillä, jotka eivät voi puolustaa itseään.

Oikeusavun rajaaminen ja hallinto-oikeuden valitusajan lyhentäminen 30 päivästä 21:een päivään heikentävät hakijan oikeusturvaa, sillä hänellä ei ole riittävästi aikaa valmistella hakemusta.

Asioita on hyvä tarkastella inhimillisestä näkökulmasta. Kukaan ei pysty kotoutumaan tai edes keskittymään kielikurssiin saatikka töihin, kun tietää oman perheen asuvan vaarallisessa maassa. Toivottavasti seuraavalla vaalikaudella tilanne arvioidaan uudelleen.

Faisa Kahiye

opiskelija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat