Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousmetsän hoitoon on tarjolla pehmeitä menetelmiä

Etelä-Suomessa on suojeltuja metsiä vain noin kaksi prosenttia metsien kokonaispinta-alasta. Tämä on luonnon monimuotoisuuden kannalta ongelmallista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Puhdas ja elinvoimainen luonto on meille jokaiselle elämisen yksi tärkeimmistä perusasioista. Turmeltumaton luonto ja ympäristö eivät ole enää rajattomia hyödykkeitä, vaan mitä suuremmassa määrin niukkoja hyödykkeitä. Ympäristöpolitiikka on yhteinen asiamme, kuten WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa (HS 22.6.).

Etelä-Suomessa on suojeltuja metsiä vain noin kaksi prosenttia metsien kokonaispinta-alasta. Tämä on luonnon monimuotoisuuden kannalta ongelmallista. Metsän monimuotoisuuden edistämiseksi esimerkiksi FSC-standardi on oiva väline. Toinen haaste on suojelualueiden pirstoutuminen.

Eräiden arvioiden mukaan esimerkiksi Etelä-Savossa lähes 97 prosenttia metsistä on niin sanottuja luomumetsiä, joissa ei ole ollenkaan tai kolmeen viime vuoteen käytetty kemiallisia aineita eikä kemiallisia lannoitteita. Rajusti hakattu ja myllerretty metsä voi siis olla luomumetsä, mutta sen palautuminen marjastamiseen kestää ikävimmillään yli kymmenen vuotta.

Tämä herättää ristiriitaisia tunteita. Muun muassa edesmennyt akatemiaprofessori Ilkka Hanski suhtautui hyvin kriittisesti nykyiseen tehometsänhoitoon. Hänen mielestään Suomi täyttyy metsäpuistoista ja luonnonmukainen metsä vähenee uhkaavasti.

Talousmetsän hoitoon on tarjolla pehmeitäkin vaihtoehtoja, jotka antavat kilpailukykyisen taloudellisen tuoton, säilyttävät tyydyttävästi metsän ekologisen monimuotoisuuden ja mahdollistavat marjastamisen harjoittamisen ilman kymmenen vuoden katkosta.

Yhteismetsien määrä on kasvanut voimakkaasti: vuonna 2002 niitä oli vajaat 150 kappaletta, mutta vuonna 2015 lähes 350 tilaa. Yhteismetsä on tapa, jolla metsätila pysyy suvussa, helpottaa tilan hoitoa, estää parhaimmassa tapauksessa luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisen ja sisältää taloudellisia intensiteettejä.

Vastuullisesta liiketoimesta ja kuluttajakäyttäytymisestä hyötyvät kaikki: maatalous, teollisuus ja palvelualat sekä kuluttajat ja tuottajat. Puhdas luonto antaa paljon sekä fyysisesti että henkisesti. Siksi on tärkeää, että me yhdessä huolehdimme omasta ympäristöstämme tänään ja huomenna.

Hannu Ranki

valtiotieteiden maisteri

Espoo, Mikkelin Anttolan kesäasukas

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat