Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä Britannia oikein haluaa eroon?

Britannian vasemmisto ja oikeisto ovat eri syistä tyytymättömiä EU:hun, kirjoittaa väitöskirjatutkija Ville Kari.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanäänestyksen jälkeen Britannian on aika alkaa pohtia tulevaisuuttaan. Siihen liittyy muitakin asioita kuin maahanmuutto. Kokonaisuutena eroliike on ollut kuitenkin hyvin hajanainen. Mistä britit oikein haluavat eroon?

Yhtäältä eroprosessia ajaa vasemmistolainen tyytymättömyys. Tässä kuvassa Bryssel nähdään mykkänä uusliberalismin linnakkeena, jonka päämääränä on luhistaa Britannian julkinen yhteiskunta kasvottomien markkinoiden armoille. EU:ta syytetään esimerkiksi perinteisten työpaikkojen ja hyvinvointivaltion tuhoamisesta, jotka nähdään sarjana Brysselin komentaman poliittisen eliitin aikaansaamia fiaskoja.

Tässä tarinassa unelmana on ottaa maan perustarpeet uudelleen kotimaisen lainsäädännön ja poliittisen vastuun piiriin. Esikuvana pidetään Norjaa, joka elää Euroopan unionin rinnalla vauraana hyvinvointiyhteiskuntana.

Toisaalta kansanäänestyksen tulokseen vaikuttaa oikeistolainen tyytymättömyys, jossa Bryssel nähdään liberalismin periaatteet hylänneenä, korruptoituneena byrokratiana. Brysselin rikoksena nähdään loputon monopoliyritysten lobbaaman säännöstelyn tulva, joka on tukahduttanut Euroopan yritteliäisyyden ja jättänyt jäsenvaltiot protektionistisen apatian tilaan.

Tässä tarinassa ero on tie kohti Britannian talouden uutta vapautusta. Esikuvina ovat yhtäältä vauras Sveitsi sekä toisaalta 1900-luvun britti-imperiumi. Unelmana on avata talous globaalille kilpailulle, uudistaa verotus ja finanssisäätely kilpailukykyisemmiksi sekä neuvotella kattavat vapaakauppasuhteet ympäri maailman.

Vielä on ennenaikaista ennustaa, millaiseen suuntaan itsenäinen Britannia kulkisi. Eroprosessista on tulossa joka tapauksessa pitkä. Kuitenkin jo perjantaina eroliikkeen isähahmo Nigel Farage haaveili kattavasta kauppasopimusten verkostosta samalla kun Britannian keskuspankki lupaili 250 miljardin punnan pelastuspakettia pankkisektorille.

Mistä Britannia oikeastaan on eroamassa? Tätä sopii pohtia myös muualla Euroopassa.

Ville Kari

väitöskirjatutkija

Erik Castrén -instituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat