Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni äänestyspäätös syntyy pelkästään tunteen ja ulkopuolisen vaikuttamisen perusteella

Kansanäänestyksen ratkaiseva äänestäjäjoukko on altis propagandalle ja populismille, kirjoittaa Timo Saarimaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Britannian kansanäänestys EU:sta eroamisesta ratkesi 3,5 prosenttiyksikön erolla. Suomessa luku vastaisi 156 000:ta äänestäjää eli esimerkiksi neljäsosaa Helsingin asukkaista.

Suomi voi piankin äänestää Nato-jäsenyydestä. Presidentti Sauli Niinistö katsoo, että jäsenyydestä on järjestettävä neuvoa antava kansanäänestys. Sekä EU- että Nato-jäsenyys ovat asioita, jotka edellyttävät laajojen asiakokonaisuuksien hahmottamista ja kykyä analysoida niitä objektiivisesti. Sellaista kykyä ei ole edes kaikilla kansanedustajilla.

Jos Suomen kansa sanoisi Natolle kansanäänestyksessä kyllä, neuvottelut jäsenyydestä olisi aloitettava. Samalla se voisi aiheuttaa hallituskriisin.

Entäpä jos Suomen Nato-äänestyksen ratkaisisi yhtä pieni äänestäjien joukko kuin Britannian EU-jäsenyysäänestyksen? Sellainen joukko kertyisi helpostikin äänioikeutetuista, joiden äänestyspäätös syntyisi pelkästään tunteen ja ulkopuolisen vaikuttamisen perusteella. Sellaiseen maaperään on populismin ja propagandan helppo kylvää kasvun siemenet.

Pelottavaa on, että ne siemenet voivat ratkaista Suomen puolustuspoliittisen ja ulkopoliittisen aseman vuosikymmeniksi.

Timo Saarimaa

taksiautoilija

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat