Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuruuden ekonomia ei päde ihmistieteisiin

Koulutuksen jakautuminen on tuottanut ihmistieteille elintärkeää diversiteettiä: eri yliopistoissa on muodostunut erilaisia koulukuntia ja lähestymistapoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeriö on viime aikoina pakottanut yliopistoja niin sanottuihin rakenteellisiin uudistuksiin. Yksi keskeisistä väitteistä on ollut, että Suomen yliopistojen yksikkökoot ovat liian pieniä. Yliopistojen tulisi profiloitua, luopua pienistä yksiköistään ja keskittyä suuriin.

Ei kuitenkaan ole huomioitu, että luonnontieteissä vallitsevaa suuruuden ekonomiaa ei voi sellaisenaan siirtää koskemaan ihmistieteitä – toisin sanoen humanistisia tieteitä, yhteiskuntatieteitä tai vaikkapa taloustiedettä.

Koulutuksen ja tutkimuksen kokoaminen suuremmiksi yksiköiksi ei ihmistieteissä tuo vastaavaa etua kuin aloilla, jotka perustuvat suuriin tutkimusryhmiin tai vahvaan infrastruktuuriin kuten kalliisiin laboratorioihin.

Luonnontieteen alalla ei useinkaan ole väliä, missä tutkimus tapahtuu: solun toiminta tai elektronien liike ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Ihmistieteiden tutkimuksesta merkittävä osa on kuitenkin sidottu aikaan ja paikkaan: paikalliseen historiaan, kulttuuriin tai liike-elämään. Siksi ihmistieteiden tutkimusta ja koulutusta ei noin vain voi siirtää toiselle puolelle valtakuntaa.

Voisi ajatella, että perusopintotasolla iso yksikkö pystyisi tarjoamaan laajemman kattauksen opetusta. Voisi myös ajatella, että tutkimuksen tasolla olisi helpompaa saavuttaa niin sanottu kriittinen massa, riittävän moniääninen yhteisö.

Nämä edut on kuitenkin nykyaikana helppo kompensoida tietotekniikan ja yhteistyön avulla. Paikallista opetustarjontaa voi täydentää valtakunnallisilla virtuaalikursseilla. Tutkimuksen yhteistyökumppanit löytyvät sähköisten verkostojen avulla eri puolilta maailmaa. Kirjoitukseen perustuvassa tutkimuksessa kriittinen massa on globaali, ei paikallinen ilmiö.

Koulutuksen keskittäminen muutamaan harvaan yksikköön tuottaisikin ihmistieteissä enemmän haittoja kuin hyötyjä. Koulutuksen jakautuminen useampaan yksikköön on tuottanut ihmistieteille elintärkeää diversiteettiä – eri yliopistoissa on muodostunut erilaisia koulukuntia ja lähestymistapoja.

Ihmistieteiden koulutuksen ja tutkimuksen keskittäminen vähentäisi tätä ajattelutapojen rikkautta.

Pienemmissä yksiköissä opettajien ja opiskelijoiden väliset suhteet muodostuvat tiiviimmiksi. Tämän yhteishengen pedagogista merkitystä ei kannata aliarvioida.

Hallinnollisia säästöjäkään keskittäminen ei toisi, hallinto kun on yliopistoissa jo nykyään keskitetty palvelukeskuksiin.

Ennen muuta ihmistieteiden keskittäminen suuryksiköihin olisi tuhoisaa yliopiston yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta. Ihmistieteet tuottavat asiantuntijoita ja tieteellistä tietoa alueiden käyttöön, eikä ole sama, missä koulutus ja tutkimus tapahtuvat.

Ihmistieteiden vaikuttavuus perustuu suurelta osalta siihen kontaktiin, joka yliopistolla on vaikutusalueensa kulttuuriseen elämään: koulutukseen, liike-elämään, taidemaailmaan, kuntiin ja järjestöihin.

Suuri ei aina ole kaunista, ei ainakaan ihmistieteissä.

Kuisma Korhonen

kirjallisuuden professori

Oulun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat