Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukennukset perheenyhdistämisessä uhkaavat jo hakijan oikeusturvaa

Viranomaisemme osaavat erottaa aidosti hädänalaiset parempaa elintasoa hakevista viimeistään turvapaikkapuhuttelussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta äänesti viime viikolla ulkomaalaislain muuttamisesta. Uudessa laissa sekä tiukennetaan perheenyhdistämistä että heikennetään oikeusturvaa. Perheenyhdistämistä hakevan pitää tienata nettona 2 600 euroa kuukaudessa, mikäli hän haluaa saada aikuisen ja kaksi alaikäistä lasta Suomeen. Moni kantasuomalainenkaan ei ansaitse tuota summaa.

Suomi haluaa antaa nyt viestin, etteivät maahanmuuttajat ole tervetulleita. Ilmeisesti hallitus uskoo, että turvapaikanhakijat tulevat tänne vetovoimatekijöiden perässä, minkä vuoksi etuuksia pitää karsia lailla. Turvapaikanhakijat kuitenkin lähtevät sotaa ja vainoa pakoon.

On väistämätöntä, että aina joku yrittää käyttää tilaisuutta hyväkseen, mutta viimeistään turvapaikkapuhuttelussa pätevät viranomaisemme osaavat erottaa aidosti hädänalaiset parempaa elintasoa hakevista. Näin ollaan myös toimittu jo muutaman vuosikymmenen ajan.

Perheenyhdistäminen halutaan nyt tehdä lähes mahdottomaksi vetoamalla Suomen huonoon taloustilanteeseen. Pakolaisstatuksen saaneella on kolmen kuukauden poikkeus tulorajojen edellytyksestä, mutta tämä ei ole riittävä aika.

Uudessa laissa myös heikennetään turvapaikanhakijan oikeutta oikeusapuun, sillä avustajaa ei saa enää mukaan puhutteluun ilman painavaa syytä. Oikeusvaltiossa on oltava oikeutta myös niillä, jotka eivät voi puolustaa itseään.

Oikeusavun rajaaminen ja hallinto-oikeuden valitusajan lyhentäminen 30 päivästä 21 päivään heikentää hakijan oikeusturvaa, sillä hänellä ei ole riittävästi aikaa valmistella hakemusta.

Asioita on hyvä tarkastella inhimillisestä näkökulmasta. Kukaan ei pysty kotoutumaan tai edes keskittymään kielikurssiin saati töihin, kun tietää perheensä asuvan vaarallisessa maassa. Toivottavasti tuleva hallitus arvioi tilanteen uudelleen seuraavalla vaalikaudella.

Faisa Kahiye

opiskelija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat