Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En voi toimia sairaan äitini psykologina

Sekä potilas että omaiset tarvitsevat tukea, sillä pelkät pillerit eivät paranna mielenterveyspotilasta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äidilläni diagnosoitiin viime vuonna kaksisuuntainen mielialahäiriö. Se on vakava sairaus, johon kuuluu toistuvia mania- ja masennusjaksoja. Masennusjaksojen aikana itsemurhan riski on suuri, etenkin hoitamattoman sairauden kohdalla.

Ennen sairauden toteamista äitini joutui pitkäksi ajaksi suljetulle osastolle hoitoon minun ja muun perheeni aloitteesta, osittain vastoin omaa tahtoaan. Äidilläni oli ollut ennen sairaalaan joutumista vakavia masennusjaksoja, joiden aikana hän oli harkinnut itsemurhaa.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö ilmenee eri asteisena ja erilaisena sairautena, joten joillain se on helpommin hoidettavissa kuin toisilla. Aina lääkitys ei toimi oikealla tavalla. Äidilläni sairaus on ollut suhteellisen paha, joten hän tarvitsisi erityistä tukea sen käsittelyssä.

Olin pettynyt äitini saamaan hoitoon suljetulla osastolla, ja olen ollut melkeinpä vielä pettyneempi hänen saamaansa hoitoon sen ulkopuolella. Sairaalassa hoito keskittyi pääosin lääkintään, eikä äitini saanut tarvitsemaansa tukea tai kuunteluapua. Mielestäni äitini hoito suljetulla osastolla ei ollut ihmisarvon mukaista, mutta äitini tilan parantamiseksi ei ollut muita keinoja tarjolla.

Omaisille ei traumaattisessa tilanteessa tarjottu keskusteluapua, vaikka läheisen vieminen pakkohoitoon on hyvin vaikea asia. Äitini sairaus on ollut yksi vaikeimmista asioista, joita olen joutunut kohtaamaan. Onneksi minulla on ollut hyvä tukiverkko ympärilläni, ja ymmärsin itse hakeutua keskustelemaan äitini sairaudesta.

Potilaan ja omaisten olisi tärkeä saada tukea sairauden toteamisen jälkeen. Äitini jäi kuitenkin yksin, vaikka hän olisi tarvinnut vertaistukea ja säännöllisiä tapaamisia psykologin kanssa sairaalasta päästyään. Äitini tapaa ainoastaan noin kerran kuussa lääkäriä, jonka kanssa hän keskustelee lääkityksestään. Tämä on täysin riittämätöntä hoitoa, eikä lääkitys poista äitini ongelmia.

Äitini on rohkeasti yrittänyt päästä kiinni elämään ja jopa etsinyt töitä, mutta välillä hän on vieläkin todella masentunut ja puhuu halustaan kuolla. En tiedä, mitä voisin tehdä. Yhteiskunta ei voi vaatia nuorta opiskelijatyttöä toimimaan äitinsä psykologina.

Haluan olla tukena, mutta sairauden läpikäyminen on myös minulle rankkaa. Herätessäni aamulla mietin, onko tämä se päivä, jolloin äitini päättää luopua elämästään.

Kyseenalaistan sen, miten mielenterveyspotilaita hoidetaan yhteiskunnassamme. Ihmiset eivät tule terveiksi parista pilleristä, vaan he tarvitsevat myös henkistä tukea.

Lisäksi mielenterveyssairaudet ovat edelleen tabu yhteiskunnassamme, mikä näkyy mielenterveyspotilaiden hoidossa. Epäeettinen kohtelu on liiankin tavallista mielenterveyspotilaiden hoidossa.

Paljon puhutaan ihmisten työkyvystä ja mielenterveyssairauksien lisääntymisestä, mutta tilanteen parantamiseksi on myös tehtävä jotain. Vetoan päättäjiin, että mielenterveyspotilaiden hoitoa parannettaisiin. En halua, että äidistäni tulee huonon terveydenhuollon traaginen esimerkki.

Tytär

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat