Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus johtaa oikeudenkäynteihin

Työntekijän työsuhteen ehdot ovat yksilön oikeuksia, joihin ei voi kajota ilman hänen suostumustaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Voiko työehtosopimuksella alentaa palkkoja? Kysymys oli jo 1980-luvulla työoikeuden asiantuntijoiden vastattavana. Etujärjestöistä riippumattomat oikeustieteen edustajat – työtuomioistuimen presidenttiä myöten – olivat yksimielisesti kielteisellä kannalla. Työntekijän työsuhteen ehdot ovat yksilön oikeuksia, joihin ei voi kajota ilman hänen suostumustaan.

Työsuhteen ehdot perustuvat ensisijaisesti työsopimukseen. Työsopimukseen perustuvan työsuhteen ehtoja määrittää myös alan työehtosopimus. Lisäksi on yhä enemmän epämääräisiä niin sanottuja ryhmänormeja, jotka perustuvat yrityskohtaisiin sopimuksiin ja jopa työnantajan yksipuolisiin määräyksiin.

Työntekijän palkka ja muut työehdot tulevat käytännössä alan työehtosopimuksesta, joka määrää vähimmäisehdot. Kun työehtosopimuksen määräyksillä on sovittu kollektiivisesti palkoista ja työajoista, määräysten ehdot tulevat yksittäisten työsuhteiden ehdoiksi, joista voi laillisesti poiketa vain työntekijän eduksi.

Kun palkka ja muut työehdot ovat tulleet osaksi yksittäisen työntekijän työsopimusta, niitä ei voi muuttaa ilman hänen suostumustansa. Tämän takaa jo perustuslain 15. pykälän omaisuuden suoja, joka koskee myös sopimuksilla saavutettuja etuja.

Nykyään yritetään kehittää oppia, jossa työehtosopimusten ehdot eivät tule työoikeudessa vallitsevan muuttumisopin mukaan työsopimuksen vaan ”vain” työsuhteen ehdoiksi. Käytännössä – eikä teoriassakaan – työsopimuksen ja työsuhteen ehdolla ei ole eroa. Työsopimus voi olla alun perin suppea, mutta sen ehdot täydentyvät työsuhteen jatkuessa.

Keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksen määräyksestä on valmistettu työehtosopimuksia, joilla yksityisoikeudellisten työsopimusten ehtoja yritetään huonontaa.

Aikoinaan 1980-luvulla ay-liike nöyrtyi vain jo sovittujen palkankorotusten myöhentämiseen eikä varsinaiseen palkan alennukseen. Nyt on kysymyksessä selvä palkan alennus, kun työaikaa pidennetään ilman palkan korotusta. Julkisen puolen lomarahojen leikkaus on sitäkin selvempi palkan alennus.

On Suomen oikeusjärjestyksen vastaista, että yksityisten tekemiin sopimuksiin puututaan valtion päätöksin. Vielä törkeämpää on, että niihin puututaan joidenkin ”kanssahallitsijajärjestöjen” päätöksin. Mielestäni kilpailukykysopimuksen toimeenpano johtaa laittomiin toimiin yrityksissä ja varmasti moniin oikeudenkäynteihin.

Työoikeuden tuntijat, jopa SAK:n lakimiehet, ovat vaienneet oudosti tästä asiasta. Onko työoikeudella enää itsenäistä ja työmarkkinoista riippumatonta osaa? Muilla oikeudenaloilla se osa vielä on, ja esimerkiksi valtiosääntöoikeuden edustajat rohkenevat kyseenalaistaa poliitikkojen päätöksiä.

Kalevi Hölttä

oikeustieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat