Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskeskustelua pitää monipuolistaa

Kasvuun ja kilpailukykyyn perustuvat mantrat ja myytit eivät anna tarpeeksi tilaa uusille talousajatuksille, joissa työllisyyden ja hyvinvoinnin hoitaminen pyritään sopeuttamaan hitaan tai nollakasvun oloihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomea kehotetaan valmistautumaan pitkäkestoiseen hitaan talouskasvun aikakauteen. Siihen sopeutuminen on ”päättymätön urakka” ja kilpailukykysopimus vasta alkusoittoa tulevalle (HS Pääkirjoitus 20.6.). Ymmärretäänkö meillä kuitenkaan sitä, että hitaan kasvun olosuhteet vaativat aivan toisen tyyppisiä sopeutumiskeinoja kuin ne, jotka perustuvat uskoon uudesta tuottavuus- ja kasvuloikasta?

Nykyinen työelämä ja hyvinvointivaltio on rakennettu jatkuvasti kasvavan bruttokansantuotteen varaan. Talouskasvun kanssa symbioosissa toimivassa hyvinvointimallissa ei pystytä hyödyntämään vaihtoehtoisia toimintatapoja työllisyyden ja hyvinvointipalvelujen hoitamiseksi.

Valtavirran mukaisten toimintamallien ulkopuolella on olemassa keinoja, jotka sopivat paremmin hitaan kasvun oloihin. Näitä keinoja eri alojen tutkijat ja kansalaisjärjestöt pyrkivät myös jatkuvasti kehittämään.

Miten talouspolitiikan päättäjät ja virkamiehet saataisiin mukaan tähän kehitystyöhön?

Esteenä on nykyisen talouskeskustelun köyhyys. Ratkaisuja haetaan liian kapea-alaisen, talouskasvusta pelastusta hakevan talousajattelun kautta. Siinä pääroolissa ovat kilpailukyvyn parantaminen ja julkisen sektorin leikkaukset. Niihin perustuvia mantroja toistetaan äänet käheinä ja vedotaan arvovaltaisiin asiantuntijoihin ja instansseihin.

Kasvuun ja kilpailukykyyn perustuvat mantrat ja myytit eivät anna tarpeeksi tilaa uusille talousajatuksille, joissa työllisyyden ja hyvinvoinnin hoitaminen pyritään sopeuttamaan hitaan tai nollakasvun oloihin.

Tarvitsemme nykyistä monitieteisempää, rohkeaa ja yhteiskunnan eri sektorit yhteen tuovaa talouskeskustelua, jonka avulla voimme löytää meneillä olevaan muutokseen paremmin soveltuvia hyvinvointi- ja talousmalleja.

Maria Joutsenvirta

kauppatieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat