Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipaan perusteluja aktiivisen puuntuotannon arvostelijoilta

Metsäasioista kirjoitetaan vetoamalla lukijan tunteisiin ja käyttämällä tarpeettoman voimakkaita ilmaisuja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat julkaisi (Tänään 22.6.) kiinnostavan kirjoituksen, joka käsitteli Suomen WWF:n pääsihteerin Liisa Rohwederin uraa ja hänen ajatuksiaan maamme metsistä ja metsätaloudesta.

WWF pitää hallituksen metsänhakkuutavoitteita vastuuttomina. Pääsihteeri sanoo metsillä menevän huonosti ja hakkuiden aiheuttavan tuhoja, jotka eivät välttämättä korjaudu lainkaan. Isoja asioita, joille olisi suonut löytyvän perustelujakin.

Taas kerran metsäasiasta kirjoitetaan vetoamalla lukijan tunteisiin ja käyttämällä tarpeettoman voimakkaita ilmaisuja. Ollaan jopa hieman populistisia.

Arvelen, että suuri osa nuorista ja keski-ikäisistä suomalaisista on hankkinut metsäkokemuksensa lähinnä retkeilyalueilta ja puistometsistä. Tällöin tunnepitoisella kirjoittelulla voidaan muokata asennetta nykymetsätaloutta vastustavaksi, kun omakohtainen kokemus ja tieto asiasta puuttuvat.

Suomen talousmetsät kasvavat ennennäkemättömän hyvin. Tämä koskee nimenomaan metsiä, joissa taimikot hoidetaan ajallaan ja harvennushakkuut toteutetaan riittävän voimakkaina. Puuston vuosittainen kasvu ylittää kulutuksen 30 prosentilla. Näin Suomen puunjalostusteollisuus saa riittävästi raakapuuta, ja samalla valtakunnan puustopääoma lisääntyy.

Kirjoituksessa haikailtu mustikkakin marjoo parhaiten valoisassa, harvennetussa metsässä. Suojelualueiksi sopivia, hoitamattomia yksityismetsiä lienee runsaasti maamme kaikissa kolkissa. Ne ovat käytännössä suojelumetsän kaltaisessa tilassa, vaikka Rohwederin peräämiä suojelurahoja leikataankin.

Luonnon monimuotoisuus muuttuu kaikissa elinympäristöissä. Linnuston osalta on syytä olla eniten huolissaan merien, järvien ja rantojen lajeista. Näissä elinympäristöissä uhanalaisten lajien osuus on Suomen lintujen uhanalaisuus 2015 -raportin mukaan 40–60 prosenttia koko lajistosta, kun se soilla on 30 prosenttia ja metsissä vain 13 prosenttia. Ihannetilanne toki olisi, että uhanalaista lajistoa ei olisi lainkaan.

WWF:n pääsihteeri toteaa, että metsää ajatellaan vain taloudellisesti hyödynnettävänä luonnonvarana. Rohkenen olla eri mieltä, kuten varmaan useimmat suomalaiset puuntuottajat.

Kun istutin kevään ja alkukesän aikana aikamoisen tulevan hiilivaraston, noin 35 000 uutta puuntainta, en todellakaan ajatellut rahakukkaroani. Mielessäni oli ennemminkin syntyvä uusi puusukupolvi, jonka 70-vuotisen elinkaaren aikana metsä tarjoaa niin ihmiselle, eläimistölle kuin kasvistollekin hiljalleen kehittyvän ja muuttuvan, melko monimuotoisen sekä antoisan ympäristön. Omistajalle se aiheuttaa pelkästään kustannuksia ensimmäisinä 50 vuotena.

Siitä olen Liisa Rohwederin kanssa samaa mieltä, että metsä on hieno rauhoittumisen paikka, joka ylläpitää sekä henkistä että ruumiillista terveyttä.

Sampo Karhujoki

metsätalousyrittäjä

kauppatieteiden maisteri

Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat