Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämän ihmettä ei voi arvottaa

Kenelläkään ei ole oikeutta väittää, että olemme tarpeetonta liikaväestöä asuinpaikkamme tai ominaisuuksiemme vuoksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jörn Donner kysyi esseessään (HS Sunnuntai 23.6.), onko hänestä enää hyötyä ja onko yhteiskunnan yleensä järkeä pitää vanhaa ihmistä elossa.

Donnerin mielestä säästyisi miljardeja euroja, jos emme yrittäisi pitää raihnaisia vanhuksia hengissä. Donnerin omien sairauksien hoito on maksanut yhteiskunnalle satojatuhansia euroja.

Kysymys on tietenkin absurdi, järjenvastainen.

Monet suomalaiset eivät halua nähdä vanhuksia, värillisiä, vierasta kieltä puhuvia maahanmuuttajia tai vammaisia pilaamassa trendikästä menoa: nämä ihmisryhmät ovat sitä liikaväestöä, joista koituu vain kustannuksia.

Onko ihmisen elämän tarkoitus olla hyödyksi yhteiskunnalle? Kuka määrittelee hyödyn? Suomi olisi tullut vallan mainiosti toimeen, jos minun, sinun tai Donnerin elämä olisi päättynyt jo synnytyslaitoksella. Tasavallan asiat eivät olisi paljonkaan eri tavalla, jos Carl Gustaf Emil Mannerheim, Jean Sibelius, Urho Kekkonen, Väinö Linna, Katri Helena tai Jari Sarasvuo eivät olisi syntyneet.

Ihmisen elämä on tässä ja nyt, meissä tavallisissa ihmisissä, olimmepa minkälaisia tahansa. Kenelläkään ei ole oikeutta väittää, että olemme tarpeetonta liikaväestöä asuinpaikkamme tai ominaisuuksiemme vuoksi.

Silti ihminen kaikessa viisaudessaan, ahneudessaan, kateudessaan, välinpitämättömyydessään ja oman edun tavoittelussaan on rakentanut maailman siten, että eriarvoisuus alkaa syntymän hetkestä.

Mutta olipa ihmisen maallinen vaellus missä tahansa tai minkälainen tahansa, se elämä, joka alkaa kohdussa ja päättyy viimeiseen hengenvetoon, on niin suuri ihme, ettei sitä voi arvottaa. Pitääkö kaiken olla kustannustehokasta, elämänkin?

Esa Hyytinen

Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat