Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajat ovat vastedeskin tervetulleita Suomeen

Ohjeella Maahanmuuttovirasto on pyrkinyt yhdenmukaistamaan linjaansa siitä, millaisen tulotason se katsoo ulkomaalaislain mukaiseksi riittäväksi toimeentuloksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Faisa Kahiye kirjoitti (HS Mielipide 27.6.) Suomen antaneen viestin, etteivät maahanmuuttajat olisi enää tervetulleita maahan. On tosiasia, että ulkomaalaislainsäädäntöä on viime aikoina tiukennettu. Tällä ei kuitenkaan ole pyritty tekemään Suomea maahanmuuttovastaiseksi, vaan saattamaan ulkomaalaislainsäädäntömme vastaamaan paremmin naapureidemme ja muiden Euroopan maiden lainsäädäntöä.

Säännös, jonka mukaan maahanmuuttajien tulee lähtökohtaisesti kyetä elättämään oma perheensä perheenyhdistämistilanteessa, on ollut lainsäädännössämme jo vuosia. Nyt säännöksen soveltamisalaan kuuluvien henkilöiden piiriä laajennettiin. Paljon esillä ollut 2 600 euron tuloraja nelihenkiselle perheelle ei ole lain asettama, vaan se perustuu Maahanmuuttoviraston ohjeeseen.

Ohjeella virasto on pyrkinyt yhdenmukaistamaan linjaansa siitä, millaisen tulotason se katsoo ulkomaalaislain mukaiseksi riittäväksi toimeentuloksi. Maahanmuuttovirasto on kuitenkin ilmoittanut, että se tulkitsee tulorajoja joustavasti ja ottaa huomioon tapauskohtaiset erityispiirteet.

Kahiye nosti esille myös lainsäädäntömuutoksen, jolla rajoitetaan valtion maksaman oikeusavustajan käyttämistä turvapaikkapuhuttelussa. Vastedes valtion varoista maksetun juristin saisi puhutteluun vain erityisen painavista syistä ja aina kun turvapaikanhakija on alaikäinen ja maassa ilman huoltajaa. Tällaisina erityisen painavina syinä lainvalmisteluasiakirjoissa on mainittu muiden muassa hakijan erityisen haavoittuva asema, traumatisoituminen, kidutuskokemukset tai luku- ja kirjoitustaidottomuus.

Turvapaikkapuhuttelusta vastaavat virkamiehet toimivat virkavastuulla ja ovat viime kädessä rikosoikeudellisessa vastuussa toimistaan. Tämän ja hallintolain hallintotoiminnalle asettamien tiukkojen vaatimusten takia maahanmuuttoviraston asiakkaiden asema on turvattu vastedeskin.

Suomen maahanmuuttolainsäädäntöä on nyt tuotu lähemmäksi muita Pohjoismaita ja Eurooppaa. Muista maista selvästi poikkeava maahanmuuttolainsäädäntö voisi johtaa Suomeen kohdistuvan hallitsemattoman maahanmuuton merkittävään kasvuun. Seurauksena saattaisi olla, ettei ulkomaalaisten kotoutumisen onnistumiselle olisi enää edellytyksiä. Kotoutumisen onnistuminen kun on viime kädessä sekä maahanmuuttajan että suomalaisen yhteiskunnan edun mukaista.

Otto Meri

oikeustieteen maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat