Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historia ja yhteiskuntaoppi tarjoavat oikeaa tietoa

Brittien tiedot Euroopasta ovat heikot. Brittiopettajalla on hyvin laaja päätäntävalta siitä, minkä aikakauden historiaa hän opettaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Millä perusteella britit päättivät kantansa kansanäänestyksessä EU-erosta? On tuotu esiin perusteluja kuten tunne, valheet, väärät tiedot vaikutusmahdollisuuksista, pelko, protesti ja turhautuminen eliitin valtaan.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä mainitsi eräässä radiohaastattelussa, ettei brittikouluissa opeteta Euroopan historiaa. Tiedot Euroopasta ja Euroopan unionista ovat siksi heikot. Opetus keskittyy oman maan ja brittiläisen imperiumin historiaan.

Totta onkin, että brittiopettajalla on laaja päätäntävalta siitä, mitä hän opettaa. Jos opettaja on itse kiinnostunut tietystä aikakaudesta, hän opettaa painotetusti ja pitkään juuri tätä aihepiiriä.

Historia ja yhteiskuntaoppi ovat näinä aikoina tärkeitä oppiaineita. Historia antaa eväitä ymmärtää, miten tähän on tultu. Historian tunneilla kerrotaan, miksi Euroopan unioni aikoinaan perustettiin, mitkä ovat sen päämäärät ja miten tavoitteet ovat muuttuneet aikojen kuluessa.

Yhteiskuntaoppi taas opettaa, miten nyky-yhteiskunta ja maailma toimivat. Tunneilla käydään läpi muun muassa unionin toimielimet ja kunkin maan mahdollisuudet vaikuttaa yhteisiin päätöksiin.

Olisi tärkeää, että ihmisten kanta kansanäänestyksessä pohjautuisi oikeisiin tietoihin. Onko tilanne Suomessa toisenlainen kuin Britanniassa?

Onko siinä mitään vaaraa, että meillä on päätetty säästää koulutuksesta, kasvattaa oppilasryhmien kokoja, karsia ja supistaa? Suuri osa nuorista jää peruskoulun historian ja yhteiskuntaopin opetuksen varaan.

Uusimpana hankkeena ensi lukuvuonna kokeillaan, ettei kaikille lukiolaisille opetettaisi lainkaan historiaa ja yhteiskuntaoppia vaan nämä oppiaineet muutettaisiin valinnaisiksi. Millä perusteilla suomalaiset ottaisivat kantaa?

Titta Putus-Hilasvuori

historian ja yhteiskuntaopin lehtori

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat