Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asia-argumenteilla ei saa kansan­joukkoja liikkeelle

Brexit-leiri loi mielikuvan Pyhän Yrjänän kaltaisesta sankarista, joka vapauttaa Britannian kansan EU:n kasvottoman vallan ikeestä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilma on edelleen sakeana Britannian EU-eropäätökseen liittyvistä kysymyksistä. Miten tämä on mahdollista? Voisiko äänestyksen uusia? Olisiko tulos ollut toinen, jos Pariisin ja Brysselin pommi-iskuja ei olisi ollut? Entä jos Englanti ei olisi päässyt jalkapallon EM-kisoissa jatkopeleihin?

Jo pelkät kysymykset osoittavat, miten vähän äänestyksessä lopulta oli kyse Britannian ja Euroopan unionin suhteeseen liittyvistä hyödyistä ja haitoista.

Taloustieteilijä Albert O. Hirschman tarkasteli 1970-luvulla vaihtoehtoisia tapoja reagoida huonosti toimivaan järjestelmään – yritykseen, organisaatioon tai valtioon.

Hirschmanin ajattelussa ”exit” kuvaa tilannetta, jossa tyytymätön työntekijä vaihtaa työpaikkaa, asiakas yritystä tai vanhempi lapsensa koulua. ”Voice” puolestaan tarkoittaa asioiden muuttamista parempaan suuntaan keskustelun, kehittämisen tai tarvittaessa jopa protestien kautta. ”Loyalty” on kahden edellisen väliin jäävä toimintavaihtoehto, jossa alistutaan päätöksentekijöiden tai johdon tahtoon ja hyväksytään vallitsevat olosuhteet.

Britannian kansa valitsi exitin. Viesti EU:lle oli, että olemme riittävän kauan yrittäneet käyttää ääntämme ja nyt äänestämme jaloillamme. Äänen käyttäminen tosin oli jo tuonut Britannialle poikkeuksia EU:n perussopimuksista ja tuntuvia alennuksia jäsenmaksuista.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt kansalle. Enemmistö halusi muutosta – mutta millaista muutosta?

Brexit-äänestys toi esiin sen, mistä poliittisessa kampanjassa on lopulta kyse: pahan ulkoistamisesta ja uskottavan pelastustarinan kertomisesta kansalaisille. Brexit-leirillä oli tarjota arkkityyppinen tarina Pyhän Yrjänän kaltaisesta sankarista, joka taistelemalla tehotonta EU-byrokratiaa ja maahan tunkeutuvia terroristilaumoja vastaan vapauttaa Britannian kasvottoman vallan ikeestä.

Remain-leiri tarjosi loputtomia taloudellisia laskelmia eron haitoista, EU-jargonia puhuvia päitä ja artikloiden tulkintaa tankkaavia EU-oikeuden professoreita.

Niin valitettavaa kuin se onkin, asia-argumenteilla ei saada kansanjoukkoja liikkeelle – etenkään nuoria, joiden äänet olisivat voineet ratkaista äänestystuloksen toiseen suuntaan.

EU:lla samoin kuin sen jäsenvaltioilla on viimeistään nyt peiliin katsomisen paikka. Brittien ero nostaa esiin perustavaa laatua olevan kysymyksen siitä, kuinka kansallisia tai ylikansallisia yhteisöjä hallitaan hajautetun tiedon sekä mieliä ja käyttäytymistä muokkaavan sosiaalisen median aikakaudella. Miten valtaapitävät viestivät toimistaan kansalaisille?

Euroopan unioni joutuu määrittämään tarinansa uudelleen. Sen on muututtava kapeiden erillisintressien taistelukentästä yhteisen keskustelun areenaksi. Sen on kyettävä pukemaan asiantuntijatieto sellaiseen muotoon, että kansalainen ymmärtää.

EU:n on kyettävä kertomaan 500 miljoonalle kansalaiselle, millaista tulevaisuutta se haluaa rakentaa yhdessä. Mikä on eurooppalainen unelma, ja miten se saavutetaan?

Petri Uusikylä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat