Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jörn Donner mielipide-palstalla: Sote-uudistus ei auta, jos tie huipputason hoitoon on kivinen ja raskas

Teoriassa siis kaikki on hyvin. Mutta matka terveyskeskuksesta erikoissairaanhoitoon voi ­olla pitkä ja vaivalloinen, kirjoittaa Jörn Donner.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yritin olla itseironinen, kun kysyin esseessäni (HS Sunnuntai 23.6.), kannattaako vanhoja ihmisiä pitää hengissä. Halusin sitten todistella omaa elossa olemistani työnteolla. Tiedän silti hyvin, että eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet ja heillä kaikilla on oikeus samaan huolenpitoon tai sairaanhoitoon, ikään ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta.

Markus Jokela / HS
Jörn Donner
Jörn Donner

Teoriassa siis kaikki on hyvin. Mutta matka terveyskeskuksesta erikoissairaanhoitoon voi olla pitkä ja vaivalloinen, puhumattakaan siitä lupauksesta, jonka mukaan kaikkien on saatava hoitoa ajoissa – esimerkiksi sellaisiin yleisiin sairauksiin kuten keuhko- ja rintasyöpään. Järjestelmä natisee liitoksissaan, kun pyritään toteuttamaan todellista tasa-arvoa: järjestelmä toimii rajallisin resurssein mitä tulee diagnooseihin, leikkauksiin, säde- tai sytostaattihoitoon.

Tasa-arvo ei myöskään ikävä kyllä toimi yksilötasolla. Olen tavannut potilaita, joilla on hyvin rajallinen tieto siitä, mitä lääkärit ovat päättämässä. Minua henkilökohtaisesti ei silti hirveästi innosta nykyinen – pakollinen? – tieto siitä, että kuolemanvaara leikkauksessa on x prosenttia.

Yritin tähdentää sitä seikkaa, että diagnoosin saaminen voi joissakin tapauksissa vaatia aika paljon omaa toimeliaisuutta. Siksi mitkään sote-uudistukset eivät auta, jos tie vain muutamilla paikkakunnilla saatavissa olevaan huipputason hoitoon on kivinen ja raskas.

Toinen ongelmakenttään liittyvä asia on, haluaako yhteiskunta käyttää hyväkseen kaikkien niiden työpanosta, jotka ehkä eläkeläisinä olisivat halukkaita olemaan mukana työtehtävissä, edes osa-aikaisesti. Olen ollut huomaavinani, että ikärasimia esiintyy usein – siksi tämä esittämäni peruskysymys ”kannattavuudesta”.

Itse olen etuoikeutettu, koska kirjoitan. Siinä hommassa ei ole työaikoja.

Jörn Donner

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat