Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijoiden on kyettävä perustelemaan kantansa uskottavasti

Missä olivat oikeassa olleen mutta hävinneen puolen loistavat argumentit?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Populistit voittivat ja Britannia äänesti EU-eron puolesta. Maa saattaa jopa hajota. Kansanäänestys on siis osoittautunut huonoksi menettelytavaksi.

Mutta ovatko populistit syyllisiä? Ja onko vika kansanäänestyksessä? Missä olivat oikeassa olleen mutta hävinneen puolen loistavat argumentit?

Suomi liittyi aikoinaan Euroopan talous- ja rahaliittoon ilman kansanäänestystä. Keskustelua kyllä käytiin. Kun radiossa haastateltiin talouden asiantuntijoita, euroon liittymisen yleinen perustelu oli, että ”poisjääminen olisi suuri virhe”. Miten vakuuttavaa.

Tällaisilla perusteluilla markka olisi varmaan voittanut kansanäänestyksen, mikäli sellainen olisi pidetty.

Jos asiantuntijat eivät pysty selittämään jotain asiaa uskottavasti ja perustelemaan sitä niin sanotulle kadunmiehelle, on varsin mahdollista, etteivät asiantuntijat ymmärrä asiaa itsekään.

Mutta mitä EU:ssa tapahtuu seuraavaksi?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt äänestystulosta vakavana muistutuksena Euroopan unionille. Niin ovat muutamat muutkin.

Vallankäyttäjät EU:ssa luultavasti kuitenkin linnoittautuvat entistä vahvemmin – vaikka heidän pitäisi muuttaa unionia ja sen suuntaa. Muutoksia vastustavan kehityskulun tulevaisuus on yleensä huono. Unioni rakoilee jo muiltakin reunoiltaan.

Suomea on viety – kansalta kysymättä – mitä moninaisimpiin seikkailuihin. Rahaliitosta ollaan aiheellisesti monta mieltä. Euroopan unioniin Suomi liittyi kuitenkin kansanäänestyksellä, ja ratkaisu tuntuu edelleen useimmista suomalaisista hyvältä ja turvalliselta.

Toivottavasti Euroopan unioni selviää vaikeuksistaan.

Raimo Pitkänen

tekniikan lisensiaatti, yrityskirjailija

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat