Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaika vakiintuu työsopimuksen ehdoksi vain harvoin

Työajan pidennystä ei ole kilpailukykysopimuksessa viety yksilötasolle, vaan se toteutuu lähtökohtaisesti työehtosopimuksen työaikajärjestelmissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kalevi Hölttä kyseenalaisti (HS Mielipide 28.6.) kilpailukykysopimuksen mukaisten työehtojen heikennysten juridisen pitävyyden. Hän ihmetteli myös, miksi SAK:n lakimiehet eivät ole tarttuneet asiaan.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin muun muassa 24 tunnin pidennyksestä työaikaan ja julkisen sektorin lomarahojen määräaikaisesta leikkauksesta. Sinänsä joidenkin työehtojen heikentyminen työehtosopimuksissa ei ole uusi asia vaan normaalia työehtosopimustoimintaa. Jos neuvotteluja käydään ilman lakon uhkaa, neuvotteleminen tarkoittaa useimmiten jostain luopumista, jotta saadaan jotain muuta tilalle.

Juridisestikaan asiassa ei ole ristiriitaa. Esimerkiksi työtuomioistuimen käytännöstä selviää, että työehtosopimuksiin kuuluva säännöstämiskompetenssi mahdollistaa myös suoranaiset heikennykset yksittäisen työntekijän työehtoihin.

Työsopimuksen ehtoja voidaan muuttaa työntekijän ja työnantajan välillä sopimalla tai irtisanomisperusteella. Menemättä kovin yksityiskohtaisesti siihen, millä perusteella työehdot voivat vakiintua työsopimuksen ehdoiksi, voidaan todeta työajan vakiintuvan työsopimuksen ehdoksi vain harvoin. Työajan pidennystä ei ole kilpailukykysopimuksessa viety yksilötasolle, vaan se on keskimääräinen ja toteutuu lähtökohtaisesti työehtosopimuksen työaikajärjestelmissä.

Monilla aloilla työajan pidennys on sovittu toteutettavaksi paikallisesti sopimalla. Toteuttamistavoista toki riippuu, vaatiiko pidennys yksilötason sopimista vai ei.

Annika Rönni-Sällinen

työehtoasioiden päällikkö

SAK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat