Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelu sallittava kaikille työttömäksi jääneille

Työpaikkansa menettäneet tietävät itse parhaiten, mitä koulutusta he tarvitsevat tulevaisuuden työelämäänsä, kirjoittaa luottamusmies Kalle Kiili.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Osaamisen päivittäminen, laajentaminen tai muuntokoulutus on mielessä monilla työpaikkansa menettäneillä. Lähes jokainen meistä joutuu epätietoisuuden tilaan, kun te-keskus arpoo tapauskohtaisesti, mikä koulutus edistäisi kenenkin työllisyyttä ja olisi näin ollen mahdollista suorittaa työttömyysetuuden juostessa.

Byrokratiaan kuuluu se, että on osannut ilmoittaa te-toimistolle oikeassa ajassa oikeaan paikkaan, mitä koulutusta itselleen harkitsee. Peli on usein menetetty, jos vaikkapa ottaa opiskelupaikan vastaan ennen viraston päätöstä.

Joissain tapauksissa te-toimisto taas päättää, onko opiskelu päätoimista vai ei. Tässä tilanteessa eriarvoisessa asemassa ovat työnsä ohessa opiskelemaan ryhtyneet ja ne, jotka hakevat opiskelemaan vasta työsuhteen päätyttyä.

Esitän, että työttömyystuella tuettu omaehtoinen opiskelu mahdollistettaisiin kaikille työttömäksi jääneille kahdeksi vuodeksi omalla ilmoituksella edellyttäen, että henkilöllä on vähintään viiden vuoden yhtäjaksoinen työhistoria. Opiskelujen etenemistä toki seurattaisiin kuten nykyisin, joten järjestely ei helpottaisi työpaikoista pakoilua.

Mielestäni työpaikkansa menettäneet tietävät itse, mitä koulutusta he tarvitsevat tulevaisuuden työelämäänsä. On holhousta ajatella, että virasto tietää tämänkin paremmin kuin aikuinen ihminen, joka on luultavasti nähnyt työelämää paljon laajemmin kuin te-toimiston asiasta päättävä virkailija.

Nykyinen tapauskohtainen harkinta ajaa useat ihmiset mieluummin passivoitumaan kotona kuin pitämään yllä työmarkkinakykyään opiskelemalla. Ajat ovat nyt huonot työllistymiseen. Koulutus pitäisi aktiivisena, jotta talouden kääntyessä olisi mahdollisuudet päästä rivakasti takaisin työelämään.

Mikäli tapauskohtainen harkinta poistettaisiin, te-keskuksen virkailijoiden työaikaa vapautuisi oikeisiin työllisyyttä edistäviin askareisiin – joita näinä aikoina riittää.

Kalle Kiili

luottamusmies, Microsoft Mobile

varapuheenjohtaja, Insinööriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat